Hopp til hovedteksten
Dyrevelferdstokt_nett.jpg
Forsker og veterinær Kathrine Ryeng skal samle data om avlivning av sel sammen med forskningstekniker Nils Erik Skavberg (t. h.). De skal observere det som skjer mens skipper Bjørnar Kristiansen og resten av mannskapet på "Kvitbjørn" driver selfangst i Vestisen.
Foto: Gunnar Sætra
Utskriftsvennlig versjon

Skal forske på avliving av sel

For første gang skal Havforskningsinstituttet undersøke hvordan selen avlives under fangst. Det skal skje mens selfangstskuta ”Kvitbjørn” driver fangst i Vestisen.

Det er forsker og veterinær Kathrine Ryeng som leder prosjektet med å undersøke hvordan avlivinga foregår under selfangsten.

– Vi skal se hvordan fangsten foregår i forhold til kravene som gjelder for dyrevelferd. I første rekke gjelder det å dokumentere hvordan selve avlivinga foregår, det vil si hvor lang tid det tar fra skuddet går til dyret er dødt, sier hun.

Ryeng skal samle inn dokumentasjonen sammen med forskningstekniker Nils Erik Skavberg, og det skal skje mens ”Kvitbjørn” driver ordinær fangst. Lørdag ettermiddag satte de kursen mot Vestisen.

– Det er Fiskeri- og kystdepartementet som har bestilt denne undersøkelsen, og vi regner med at resultatet vil foreligge før nyttår, sier lederen for sjøpattedyrgruppa ved Havforskninga, Tore Haug.