Hopp til hovedteksten
Broen på "G.O. Sars"
Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet
Utskriftsvennlig versjon

Storm på Nordland VI

Toktdagbok: MAREANO sitt høsttokt går sin gang i vind og vær. De mange lavtrykkene som kaster kuling og storm over den norske kysten, rammer også toktet. Når bølgene er opp til 6-10 meter høye, er de alt for store til at vi kan senke videoriggen ned på havbunnen. Likevel har vi fått filmet 15 nye stasjoner siden del 2 av toktet startet 6. oktober.

Fra 6.-8. oktober var vi i Bodø for å få om bord nye folk. På grunn av en storm ble vi liggende i to døgn før været tillot oss å kjøre ut på Røsthavet igjen.

Om morgenen lørdag 8/11 ga en fin soloppgang oss håp om gode arbeidsforhold. Vi fikk Campoden i vannet straks vi var på plass over den utvalgte stajonen som ligger på 240 meters dyp. På bunnen var det grus og stein. Vi så sjøtre (Paragorgia sp)., risengrynskorall (Primnoa sp.), korallrev (Lophelia sp.), trollhummer (Munida sp.) og uer (Sebastes sp.).

Vi fikk tatt 13 videostasjoner i den sørøstlige delen av Nordland VI frem til søndag 9/11 kveld.

På Nordland VI har vi så langt sett en del ”masseforekomster” av bunndyr. Disse forekomstene finner vi på steder som er spesielt godt tilpasset den enkelte art. Heriblant slangestjerner (Ophiuriodea), bløtkorall (Nephtheidae) og gravende sjøanemoner (Cerianthidae) som alle er arter som trives henholdsvis i litt strømsterke områder på grovere sediment (slangestjernen og bløtkorallen) og på bløtbunn (Cerianthidean).

Slangestjerner på sandbunn.

Slangestjerner på sandbunn.

Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet

Natten mellom lørdag og søndag var stille. Vi filmer både natt og dag siden Campoden uansett bruker sterke lys som lyser opp havbunnen. Dette gir oss mulighet til å jobbe døgnet rundt så lenge det er forhold til det.

Men allerede søndag kveld begynte det å blåste opp til storm igjen med 30 sekundmeter i kastene. Siden vi likevel måtte søke ly for været, benyttet vi muligheten til å få satt på land en russiske journalisten som har vært med om bord for å skrive en artikkel om MAREANO til et russisk blad.

Se flere bilder på MAREANO sine nettsider.