Hopp til hovedteksten
Ny utstilling i Akvariet
Modellbåten er utstyrt med ekkolodd og webkamera. Bildene vises på skjerm ved siden av akvariet.
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Svingere i gang i Akvariet

Utstillingen i Akvariet som viser hvordan ekkolodd brukes til å overvåke livet i havet er nå åpnet.

Inne i et hjørne i en av tankene i rotunden på Akvariet lyser en bitte liten fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) utover mot publikum. På havbunnen på andre siden av akvariet står en modell av en observasjonsplattform utstyrt med et fungerende ekkolodd og ”ser” oppover i vannet. Og på overflaten er en modellbåt ute på tokt for å kartlegge stingsilda som går i tanken. Båten er utstyrt med ekkolodd og webkamera. På to skjermer ved siden av tanken brukes webkamerabilder og ekkogrammer til å forklare hvordan lyd brukes til å se med under vann.

- Annerledes akvarium

Denne utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Havforskningsinstituttet og Akvariet og er en del av markedsføringen av Senter for økosystemakustikk (MEA) som nylig leverte inn sin søknad om status som Senter for fremragende forskning til Norges Forskningsråd.

- Jeg er veldig godt fornøyd med utstillingen og det tekniske arbeidet som er gjort, sier Olav Rune Godø som er prosjektleder for MEA.

Akvariet1

Ny utstilling i Akvariet i Bergen om havforskning laget i samarbeid med Havforskningsinstituttet.

Foto: Kjartan Mæstad

Også på Akvariet synes de om resultatet.

- Det er flott at vi kan formidle dagsaktuell forskning til publikum som kommer på besøk. Vi tror dette forbedrer utstillingen vår. Havforskningsakvariet er litt annerledes enn våre andre akvarier ved at det er teknologien som spiller hovedrollen mens fisken i akvariet er mer en støttespiller, sier marinbiolog Tonje Kiil ved Akvariet i Bergen.

Skal streame bilder

Selv om havforskningen i akvariet foregår rett foran publikum er det ikke helt uten videre enkelt å forklare hva som skjer.

- Nå skal vi høste erfaringer med utstillingen over sommeren og så skal vi vurdere hvilke forbedringstiltak som kan settes i verk, sier Godø og har allerede ideer som kan gjøre dette mer publikumsvennlig. Blant planene er utvikling av et undervisningsopplegg sammen med Akvariet slik at skoleklasser aktivt kan bruke akvariet for å lære mer om havet.

Planen er også med tid og stunder å streame bilder fra ekkogram og webkamera på MEA sine internettsider som nå er lansert. 

Simrad og Dacon er sponsorer for denne utstillingen.