Hopp til hovedteksten
Longyearbyen
Longyearbyen
Foto: Eva Therese Jenssen, UNIS
Utskriftsvennlig versjon

Havforskere møtes på Svalbard

Årets norsk-russiske havforskersymposium går av stabelen på Svalbard. Symposiet finner sted i Longyearbyen i dagene 6. – 9. september. I år skal forskerne se på hvordan de langsiktige klimaendringene fører til økte temperaturer, mindre is og dermed et varmere hav i nord. Samtidig står forskerne overfor en annen utfordring når de skal analysere utviklinga i Barentshavet, fordi den kortsiktige utviklingen (siden 2006) viser temperaturfall og mer is på havet.

Utfordringer

På det norsk-russiske havforskersymposiet skal både de kort- og langsiktige variasjonene drøftes, og forskerne kommer til å spørre seg selv  hva de fysiske endringene egentlig dreier seg om, og hvordan de forlenges inn i framtida. I tillegg blir det reist spørsmål om hvordan økosystemene endrer seg som følge av klimadrevne endringer i det fysiske miljøet, og hvilke utfordringer det gir for forvaltninga av ressursene i området.

Del av viktig samarbeid

De norsk-russiske havforskersymposiene arrangeres annet hvert år, og er en viktig del av havforskningssamarbeidet mellom Norge og Russland. Symposiene har pågått i nesten 30 år. Det første blei arrangert i 1983.
– Symposiene er en viktig arena for kunnskapsutvikling og –utveksling, sier havforsker og programansvarlig Tore Haug ved Havforskningsinstituttet.
 

Les mer om konferansen:

The 15th Russian-Norwegian Symposium in Longyearbyen, Svalbard (Kun på engelsk)