Hopp til hovedteksten
Sebastian A. Lavik
Sebastian A. Lavik
Foto: Kjartan Mæstad
Utskriftsvennlig versjon

Vant tur med forskningsfartøyet "G.O. Sars"

Alida de Lange D’Agostino (12) og Sebastian A. Lavik (9) gikk til topps i konkurransen om å etterligne hvallyder på Havforskningsinstituttets stasjon på Forskningsdagene fredag 24. og lørdag 25. september. Foruten heder og diplom, får de to vinnerne være med vårt største forskningsfartøy, ”G.O. Sars” på tokt et par dager i slutten av november.

Av Kjartan Mæstad

Alida jublet av glede over å ha gått helt til topps. Minst like stor var begeistringen hos Sebastian.

- Han kunne ikke helt tro at han hadde gått helt til topps, sa moren hans da de tok turen inn til Bergen Sentrum og fikk overrakt diplom og invitasjon til forskningstokt.

Akvarium1.jpg

Endre Ciekals viser hvordan ekkoloddets registreringer vises på skjermen.

Foto: Kjartan Mæstad

Biologisk lyd og aktiv lyd

På Havforskningsinstituttets stand konkurrerte de i å etterligne hvallyder og andre biologiske lyder i havet. Konkurransen hadde fått tittelen Torske-talenter.

I tillegg var det rigget opp et akvarium med et ekkolodd i. Her demonstrerte instituttets eksperter i observasjonsmetodikk hvordan ulike fisk gir ulike ekko når de treffes av lydbølgene fra ekkoloddet, og hvordan dette kan brukes til å identifisere ulike fiskearter.

Tora Aasland

Statsråd Tora Aasland (til høyre) prøver seg som hval-imitator.

Foto: Kjartan Mæstad

Celebert besøk

Den mest celebre gjesten som prøvde seg som hval-imitator, var statsråd Tora Aasland. Forsknings- og høyere utdanningsministeren, som var i Bergen i forbindelse med den nasjonale åpningen av Forskningsdagene 2010, nådde ikke helt opp i konkurransen.

Gavin, fisken og elever

Gavin Macaulay og et par 6.klassinger kikker nærmere på hvordan det står til med akvariefisken.

 

Foto: Kjartan Mæstad

Solid og underholdende

Fredag kveld var Lise Doksæter én av ti deltakere på Forsker Grand Prix. Tross hederlig innsats gikk hun dessverre ikke videre til finalerunden.

Lørdag holdt Nils Olav Handegard foredrag med tittelen "Sjå havet med øyrene" og Espen Johnsen snakket om "Tobisen – en fisk i sand, en fisk i vann". Begge foredragene ble holdt i foredragsteltene på Festplassen som en del av kunnskapsfesten under Forskningdagene i Bergen. 

Tema for årets forskningsdager er "Forskningens verktøy". Gjennom solid og allsidig deltakelse har faggruppe Observasjonsmetodikk klart både å underholde og forklare litt om hvordan fisk og dyr bruker lyd under vann og hvordan vi mennesker er i ferd med å lære oss noe av de samme kunnskapene.