Hopp til hovedteksten
Lise_imr.jpg
Foto: Ole Christian Amundsen
Utskriftsvennlig versjon

Oppstemt eller lettskremt?

Fire minutter får Lise Doksæter til å forklare hva hun bruker tre år på å studere i doktorgradsprosjektet sitt: Skremmes fisk av Forsvarets sonarer? Fredag kveld avgjør stemmene fra et publikum på flere hundre om hun går videre i Forsker Grand Prix.

Av Kjartan Mæstad

En ting er i hvert fall sikkert: Lise Doksæter er ikke lettskremt, selv om hun innrømmer at hun er litt nervøs før fredagen. Klokken 19.30 fredag er det nemlig norgespremiere på Forsker Grad Prix i Grand Selskapslokaler i Bergen. Salen forventes fullsatt av flere hundre publikummere som får hver sin mentometerknapp som vil registrere stemmegivningen. Billettene til arrangementet, som er i regi av Forskningsdagene i Bergen, ble revet bort på kort tid.

– Jeg er veldig spent, men forhåpentligvis godt forberedt. Dette har fått mye mer oppmerksomhet enn det jeg hadde regnet med da jeg meldte meg på, sier Lise Doksæter. 

Viktige minutter

Ti unge forskere i Bergen stiller i konkurransen. Hver får fire minutter til å fortelle om forskningen sin. Foruten publikums stemmegivning er det opp til et dommerpanel bestående av en fra akademia, en fra teater og en fra media å avgjøre hvem som går videre. De tre beste går videre til runde to hvor de holder en seks minutters presentasjon. Vinner blir kunngjort av Tora Aasland, minister for forskning og høyere utdanning.

Det er flere grunner til at Lise Doksæter har tatt utfordringen med å delta i fredagens konkurranse.

– Jeg synes det å formidle forskningen vår til ”mannen i gaten” er veldig viktig, og noe som det fokuseres litt for lite på. Settingen rundt Forsker Grand Prix med jury og stemmer fra publikum er jo veldig artig. Dette er et kjempeflott tiltak der doktorgradstudenter både får vist frem arbeidet sitt, og – ikke minst – hvor kjekt forskning kan være. Dessuten er det jo en fin anledning til å presentere det jeg kan nå som doktorgraden går mot slutten, og jeg må finne noe nytt å holde på med.

Coaching med skuespiller

Konkurranseaspektet og nødvendigheten av å fatte seg i korthet har også ført til mye presseinteresse, melder arrangøren. De ti konkurrentene skal stille opp i ulike medier. Onsdag får Lise Doksæter en prøvekjøring foran kollegaene på Havforskningsinsituttet. 

Som en del av forberedelsene har deltakerne vært til flere runder med coaching, blant annet med en skuespiller Tormod Løvold fra DNS. 

Lise forteller at hun har lært mye av oppkjøringen til Forsker Grand Prix, blant annet å tenke formidling på en ny måte.

– Å skulle kutte tre års arbeid ned til fire minutter har ført til at jeg har måtte tenke grundig gjennom hva som egentlig er de viktigste resultatene i doktorgradsprosjektet mitt; hva det er jeg vil få frem.  I tillegg har jeg lært mye om hva som er en god og dårlig presentasjon: det har vært veldig nyttig å være nødt til å se meg selv på video mens jeg presenterer, selv om det egentlig ikke er særlig gøy. 

Fyller havet med lyd

Lise Doksæter håper at presentasjonen hennes vil vise at forskning både er spennende og nyttig for å forvalte naturressursene våre.

– Forhåpentligvis sitter folk igjen med følelsen av å ha lært noe nytt. For eksempel er det slett ikke sikkert at alle har tenkt over at fisk faktisk hører all den lyden vi fyller havet med. Det høres kanskje ut som en klisjé, men selve resultatet i konkurransen er faktisk ikke det viktigste. Det viktigste har vært all lærdommen jeg har tatt med meg i løpet av prosessen frem mot Forsker Grand Prix.