Hopp til hovedteksten
Medusahoder
Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet
Utskriftsvennlig versjon

Har startet undersøkelsene

Toktdagbok fra MAREANO 20.09.09: Sist fredag forlot ”G.O. Sars” Tromsø med kurs mot Eggakanten for å kartlegge havbunnen. Med om bord er det foruten det faste mannskapet, et toktpersonell med 14 fagfolk først og fremst innen biologi og geologi. En av disse er en gjest fra Jacobs University i Bremen.

Av Pål Buhl-Mortensen, toktleder

Etter 15 timers gangtid kom vi i femtiden lørdag morgen fram til den sørlige del av Bjørnøyaraset der første stasjon ligger på 1015 meters dyp. Her testet vi den nye, lette fiberoptiske kabelen for første gang. Den virker som den skal, bortsett fra at den ser ut til å være litt løst snurret på trommelen. Det kan medføre at kabelen krøller seg og setter seg fast i vinsjen. Derfor jobber vi videre med den gamle kabelen inntil den nye kabelen er strekt ut og spolt på igjen med hardere motstand. Dette får vi ordnet uten at vi taper tokttid før neste del av toktet starter. Da skal de dype områdene i Nordland VII undersøkes, og vi er avhengige av den nye kabelen.

Til nå har vi undersøkt syv nye lokaliteter med video og tatt bunnprøver på en. Stasjonene har lagt i skråningen eller litt inne på sokkelen. Været har vært godt fram til nå hvor vi har en kortvarig periode med vind som hindrer oss fra å jobbe. Det skal snart løye og vi får bruke tiden til å skrive toktdagbok.

På en rygg i kanten av Bjørnøyaraset kom vi gjennom et område på ca 900 meters dyp med sand og stein hvor det var ganske tett med medusahoder. Vi har sett en god del arter som vi ikke har sett på tidligere MAREANO-tokt, men Radicipes-korallen, som vi fant litt lenger nord på vårtoktet har vi ikke funnet igjen enda.

Amfipoder, børstemark og slangestjerner
Foto: MAREANO/Havforskningsinstituttet
Amfipoder, børstemark og slangestjerner på 1015 meters dyp i den sørlige delen av Bjørnøyaraset.

Fakta om koraller

Her kan du finne informasjon om flere av korallene som lever i norske farvann:

Koraller

Les mer

om MAREANO.