Av Ole Torrissen
Havforskningsinstituttet er kritisk til filmskapernes bruk av vitenskapelige data. Dette grenser mot det uetiske, de gir kun utsnitt av artikler som støtter deres syn, uten samtidig å gjøre oppmerksom på at dette ikke presenterer det hele bildet.
Havforskningsinstituttet har gjennom flere år påpekt at oppdrettsnæringen bør gjøre betraktelig mer for å begrense de miljømessige virkningene av næringen. Det handler i hovedsak om tre forhold:
- Rømt fisk og genetisk påvirkning
- Spredning av sykdom og parasitter
- Næringssalter og gjødsling
Det er viktig å ha med seg at det produseres over 1,4 millioner tonn oppdrettslaks i verden. Dette er den mest ressurs- og miljøvennlige kjøttproduksjon vi har.
I all virksomhet er det et samspill mellom statlige reguleringer og industriens teknologiutvikling. Generelt sett skal staten sette grensene for det som er akseptabelt i forhold til miljøpåvirkning, og industrien har ansvar for å utvikle teknologier som gjør at de kan drive en produksjon under disse betingelsene. Hovedårsaken til at Chile har havnet i problemer, slik filmen viser, er at den statlige forvaltningen har vært for svak. De har ikke satt de grenser som er nødvendig.