Hopp til hovedteksten
FodagT1.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Fokus på fiskens ferdsskriver

[25.09.08] Fredag 26. og lørdag 27. september er det forskningstorg i Tromsø. I forskningsteltet på Strandtorget vil folk fra Havforskningsinstituttet fortelle hvordan øresteinen brukes til å bestemme alderen på fisk. Sel og skjell kan også aldersbestemmes, men her brukes andre metoder.

hode2a372.jpg

Ørestein tas ut av fiskehode

Fredag 19. er det såkalt skoledag i Tromsø. Da inviteres alle skoleklasser til Forskningstorget, med hovedvekt på 10. klassinger og videregående skole. De får tildelt spørreskjema og går rundt på alle standene for å løse oppgavene.

På vår stand får elevene være med å ta ut øresteiner av torsk og gapeflyndre. Øresteinene regnes gjerne som fiskens ferdsskrivere. Herfra kan det hentes ut ikke bare opplysinger om hvor gammel fisken er, men også til en viss grad hvor den har oppholdt seg og hvor stor mattilgang den har hatt. Elevene får demonstrert via en PC hvordan vi bestemmer alder til både fisk, sel og skjell. Etter at elevene har lært hvordan de fastslår alder, får de en ”eksamen” hvor de selv får prøve å bestemme alder. Det blir premiering av dem som finner rett alder på alle fire arter.

Lørdag er det generell publikumsdag i Tromsø. Da kan alle som vil besøke de mange ulike forskningsstasjonene på Standtorget og lære om aldersbestemming av ulike arter og hvorfor dette er viktig. Forskningstorget er åpent fra kl. 11 til kl. 15 begge dagene. Både fredag og lørdag trekkes det premier i spørrekonkurransen på slutten av dagen. 
 

 

les mer

Forskningsdagene i BergenForskningsdagene i Bergen

Forskningsdagene Forskningsdagene

Kunnskapsfesten i Bergen

Skulebesøk i Parisvatnet

Havforskningsinstituttets polarårsaktiviteter i nord

Norsk tokt til Sørishavet 2007-2008