Hopp til hovedteksten
Blekksprut
Utskriftsvennlig versjon

Utstillingen "Dypere enn lyset" åpner torsdag

Utstillingen ”Dypere enn lyset” åpner i Bergen torsdag 4. september klokken 13 på Bergen Museum. Utstillingen er et resultat av kartleggingen av Den midtatlantiske rygg som ble gjort med Havforskningsinstituttets forskningsfartøy ”G.O. Sars” i 2004. Utstillingen går nærmest Europa rundt, men kommer hjem til Bergen frem til slutten av oktober.

Åpning finner sted på De naturhistoriske samlinger på Bergen Museum torsdag 4. september 2008 kl. 1300. Her blir den stående frem til 20. oktober 2008.

Utstillingen viser dyphavets liv og miljø fra ulike innfallsvinkler, i et møte mellom forskere, teknologer og kunstnere.  Utstillingen er bl.a. satt sammen av ulike elementer fra dyphavsekspedisjonen som undersøkte dyrelivet og økosystemet langs Den midtatlantiske rygg mellom Island og Azorene i 2004. Den gir et glimt av livet i havet nede på flere tusen meters dybde gjennom interaktivitet, akvareller, fotografier og et fasinerende utvalg av organismer hentet opp fra dypet.

Samlet består "Dypere enn lyset" av 8 større seksjoner med kunstbilder og fotografier i storformat, et utvalg historiske tegninger, en modell av Atlanterhavsryggen, en informasjonsenhet og, ikke minst, et utvalg av organismer hentet opp fra dypet. Det er de fascinerende og underlige dyphavsdyrene som fanger oppmerksomheten slik som havedderkopper, svamper, maneter og andre dyphavsorganismer vakkert montert i sine utstillingsglass.

Fantastiske bilder, vakre akvareller og forskningsresultater

Den britiske fotografen David Shale, over 20 heldekkende fotografier viser ulike fisker og dyr på en måte, og to store utstillingsseksjoner akvarellbilder av bildekunstneren Ørnulf Opdahl formidler dyphavets fisker, dyr og natur slik kunstneren ser det.

180_blekksprut.jpg
I over 50 år satt Thorolv Rasmussen i Bergen og tegnet fisk, blant annet fra Michael Sars-ekspedisjonen i 1910. Noen av disse kaldnålstegningene vises i en egen seksjon, fargerike og full av detaljer. En modell i utstillingen viser Atlanterhavsryggen, forskningsfartøyet og noe av det avanserte utstyret som ble brukt.
Interaktivitet og opplevelse

"Dypere enn lyset" er en utstilling som legger vekt på opplevelsen, men som også har mer informerende elementer. Ved en egen ”kunnskapsboks” kan du trykke deg rundt i en interaktiv presentasjon av MAR-ECO-prosjektet, gjennom bilder, film, lyd og tekst. Her får du presentert prosjektets oppgaver, utfordringer og foreløpige resultater. På flere steder i utstillingen er det små skjermer som viser film fra toktet hvor dyphavsorganismer og bruk av avansert marin teknologi står sentralt. Som en del av utstillingen inngår visning av TV-dokumentaren Havlandet om toktet med "G.O. Sars", produsert av NRK.

Det er sagt at vi vet mer om månens overflate enn om livet i dyphavet på vår egen klode. Norge har med sin kompetanse og teknologi gitt et viktig bidrag til å utforsker disse ukjente områdene. Utstillingen "Dypere enn lyset" gir et glimt av denne spennende ukjente verdenen.

Besøker flere europeiske byer


Utstillingen åpnet ved UNESCO-hovedkvarteret i Paris våren 2007, og har til nå vært vist i en rekke europeiske byer som Genova, Helsinki, Porto og Essen. Den var innom i Oslo på nyåret før turen gikk videre til Aberdeen. Det er planer om visning i flere europeiske byer før den skal vises i 2009 ved blant annet Smithsonian i Washington, USA.

MAR-ECO er en internasjonal undersøkelse av dyrelivet og økosystemet langs den nordlige delen av Den midtatlantiske rygg mellom Island og Azorene. Rundt 120 forskere og studenter fra 16 land deltar i prosjektet som er ledet av Norge ved Havforskningsinstituttet og Bergen Museum/ Universitetet i Bergen. Prosjektet ble initiert i 2001 og fortsetter fram til 2010. MAR-ECO er et av flere prosjekt under det globale forskningsprogrammet Census of Marine Life (CoML).

Formidling er ved siden av det vitenskapelig arbeidet, et prioritert tiltak i MAR-ECO og har til nå gitt prosjektet mange nasjonale og internasjonale formidlingspriser. Den internasjonale vandreutstillingen "Dypere enn lyset" er siste tilskudd i dette arbeidet, en utstilling som er produsert av Bergen Museum.

 

 


 

 

Utstilling 4. september til 20. oktober
De naturhistoriske samlinger, Bergen Museum

Se også

Bergen Museum

mer om utstillingen
(engelsk)

Mer om prosjektet

www.mar-eco.no
(Engelsk)

MAR-ECO fekk Descartes-prisen 2006 (Mars 2007)

Førstepremie i globalt forskerprogram
(November 2007)

Reke oppkalt etter havforsker
(November 2007)

Skattejakt – i MAR-ECO materialet
(Mars 2005)

Dyrelivet i verdenshavets ukjente fjellheim – Den midtatlantiske rygg
(November 2004)

Formidlingspris til havforsker
(November 2004)

Hva lever i dyphavene? (Mars 2004)

For flere artikler om MAR-ECO prøv søk