Hopp til hovedteksten
COMLsak1.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Førstepremie i globalt forskerprogram

MAR-ECO-prosjektet, som kartlegger den midtatlantiske rygg, stakk av med den prisen som hang høyest da 200 av verdens ledende havforskerne møttes på New Zealand nylig.

Leder for MAR-ECO, Odd Aksel Bergstad ved Havforskningsinstituttet, var på plass for å ta imot prisen. – Jeg er selvsagt glad på vegne av alle som deltar i prosjektet. Det var en positiv overraskelse som inspirerer til videre innsats, sier han.

Vitamininnsprøytning

MAR-ECO er et internasjonalt forskingsprogram som for første gang har gjort en grundig kartlegging av livet langs den midtatlantiske rygg fra Azorene til Island. Prosjektet startet i 2001, og forskere fra 16 land har bidratt – så langt. Prosjektet har resultert i oppdagelser av en rekke nye arter. Det har gitt oss ny kunnskap om økosystemet og livet langs denne enorme fjellrekken midt ute i havet mellom Europa og Nord-Amerika. En del av denne kunnskapen vises frem i utstillingen ”Deeper than Light” som nå går på turne rundt om i Europa etter åpningen i Paris i vår. Gjennom malerier, tegninger, fotografier og utstilling av noen av artene som ble hentet opp fra havet, gir utstillingen innsikt i noen av resultatene.
– MAR-ECO er nå inne i en krevende analyse- og publiseringsfase, dessuten skal det gjennomføres tokt i 2008 og 2009. Det er også under utvikling et søsterprosjekt i Søratlanteren. Alt dette krever tålmodighet og fortsatt konsentrasjon. Prisen er en vitamininnsprøyting til alt dette, sier Bergstad.

Til topps

MAR-ECO finansieres gjennom et globalt samarbeid for kartlegging av marint liv som heter ”Census of Marine Life” (CoML). Over 2000 forskere fra 80 nasjoner deltar i dette nettverket. Annethvert år samles representanter for alle programmene i CoML til møte. 14. til 16. august var 200 forskere samlet på New Zealand. Da ble MAR-ECO tildelt den høyeste utmerkelsen for arbeidet som er gjort innenfor forskning og kommunikasjon.
– Prisen ble tildelt på basis av styringsgruppens vurdering av gjennomføring, produksjon og framstilling. Konkurransen var nok sterk mellom ulike prosjekt, for de fleste viser nå gode resultater. Men samarbeidet er bra, og nå er den store utfordringen å skape en overbevisende syntese til avslutningen av CoML i 2010, sier Bergstad.

Ny bok

colmBOK.jpg
På konferansen ble også boken ”Deeper than Light” presentert. Mens utstillingen med samme navn er et rent MAR-ECO-prosjekt, er boken laget i samarbeid med tre andre europeiske dypvannsprosjekter. Boken skal være tilgjengelig på engelsk og tysk før jul. Så kommer versjoner på flere språk, deriblant norsk, noe seinere.

 

 

les mer

MAR-ECO

Rapport fra New Zealand

Utsillingen Deeper than Light

Mer om utstillingen Deeper than Light (pdf-fil)

kontaktpersoner

Odd Aksel Bergstad
Leder av MAR-ECO
37 05 90 19

Kjartan Mæstad
Kommunikasjonsrådgiver
55 23 84 28
95 80 84 70