Hopp til hovedteksten
klappmyssdiing_200.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Seltelling: Dårlig vær og flere forskere

"Nordsyssel" er ikke lenger alene i Vesterisen. "Jan Mayen" er kommet over med forskere og studenter fra Universitetet i Tromsø for å studere klappmyssens fysiologi. Lenger nord ligger "Lance" m/helikopter for å merke isbjørn med satellittmerker. Logistikken er med andre ord omfattende.

Været har imidlertid ikke vært på vår side - det har hindret effektiviteten i undersøkelsene. Likefullt kan vi konstatere at klappmyssen kaster ungene sine senere i år enn det vi observerte for to år siden. Den kaster også mer spredt, noe som byr på store utfordringer for tellingene.

Tellemetodene vi bruker fungerer best når kastingen er noenlunde konsentrert innenfor et avgrenset område. Det er likevel mulig å telle selv om kastingen er spredt, men usikkerheten i estimatet blir større. Men vi trenger noen dager med brukbart vær - får vi det vil vi kunne ha samlet data for beregning av klappmyssens ungeproduksjon i Vesterisen 2007 i løpet av den neste uka.

Våre isbjørnmerkende gjesteforskere har fått det brukbart til - fire bamser er så langt utstyrt med satellittmerker. Så nå kan vi følge med om de går inn i selkastene og forsyner seg av årets nyfødte delikatesser.

Akkurat nå (om formiddagen, torsdag 22.mars) ligger "Nordsyssel" i posisjon 72 36 N / 16 05 V og været er brukbart. Flyet som har base i Scoresbysound på Grønland, er oppe og avsøker isområdene sør for oss, selv skal vi bruke helikopteret til å rekognosere herfra og nordover.

Vi har tillatelse til å avlive ett begrenset antall dyr for vitenskapelig prøvetaking, og i dag avliver vi noen få dyr for å studere bestandens produksjonsevne, miljøgiftbelastning og generelle helsetilstand.

 

kontakt

Kommunikasjonsdirektør
Kari Østervoll Toft
tlf: 55 23 85 38

les mer

tidligere artikkler fra årets selltelling:
Framme i isen
Seltelling i Vesterisen