Hopp til hovedteksten
350.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Jubileumssymposium i gang

Gudrun Marteinsdottir ved Marine Research Institute på Island holdt åpningsforedraget da jubileumssymposiumet som markerer 50 år med norsk-russisk forskersamarbeid ble sparket i gang i formiddag i Tromsø.

Marteinsdottir hadde fått i oppdrag å svare på om menneskene har lært å forvalte torsken. Hun tok for seg tilstanden til de mange torskestammene rundt om i Nord-Atlanteren. En av to som fikk midlertidig godkjent karakter, var den Russland og Norge forvalter sammen i Barentshavet. Her ser det ut til at forvaltningen er på rett vei, mente islendingen. Men noe endelig svar på utgangspunktet for foredraget, ville hun ikke gi de vel knappe 70 fremmøtte i Tromsø.

- Om dere har lært å forvalte denne bestanden, kan jeg forhåpentligvis si om fem år, sa hun tidligere i dag.
 
Norske og russiske havforskere har samarbeidet i 50 år. I dag og i morgen (21.-22. august) arrangerer Havforskningsinstituttet og det russiske havforskingsinstituttet PINRO et jubileumssymposium i Tromsø for å markere dette lange samarbeidet. Forskerne skal forsøke å oppsummere noen av resultatene og forståelsene 50 års samarbeid mellom Havforskningsinstituttet og PINRO har gitt.

Dessuten skal forskerne se framover. De ser for seg en utvikling med flere typer økosystemundersøkelser og flere samarbeidsaktører enn Havforskningsinstituttet og PINRO. Derfor er institusjoner fra flere land invitert til å holde foredrag.