Hopp til hovedteksten
raudate350.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Sildelarvetokt med FF "Håkon Mosby"

Toktet har nå pågått en uke og foreløpige beregninger viser at gytingen utenfor Møre har vært vellykket og at den største konsentrasjonen med sildelarver fantes der. Konsentrasjonen av larver videre nordover ser lovende ut og generelt er sildelarvene i god kondisjon.

Årets sildelarvetokt startet fra Bergen den 28.03. med strålende vær. Dekningen startet på 62°N og 07°E, med noen få larver og antallet økte etter hvert som vi nærmet oss Møre. De første beregningene viser at det har vært en vellykket gyting utenfor Møre, noe som også ble rapportert fra sildegytetoktet tidligere i vår. Her fantes også den største konsentrasjonen med opptil 32 228 sildelarver per kvadratmeter. Den videre dekningen nordover mot Frøyabanken viste også lovende konsentrasjoner. Sildelarvene var i generelt god kondisjon, mesteparten målte mellom 11-12 mm og hadde brukt opp plommesekken og begynt å ta opp næring selv. En del hadde også blitt så stor at de var begynt å utvikle ryggfinne.

sildelarvetokt06.04.07.jpg

Forekomster av sildelarver.

Lite larver av andre arter

Vi hadde forventet å finne en del andre fiskelarver også, men hittil har vi bare registrert noen få seilarver. Biomassen fra WPII- håvtrekkene var relativt lav og bestod mest av raudåte (Calanus sp.) i alle stadier. Vi fikk også en type pteropoda som ikke er så vanlig å se.

Pteropod350.jpg

Pteropod. Foto: Laura Rey, Havforskningsinstituttet.

Etter dager med fint vær og gode arbeidsforhold blåste det opp og bølger og vind har skapt noe forsinkelser i undersøkelsene. Etter planen skal toktet avsluttes i dag 11. april.