Hopp til hovedteksten
ada_waage.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Verdifullt utstyr reddet

Sist søndag under MAREANO-toktet på Tromsøflaket skjedde det som ikke skulle skje, og som i teorien heller ikke kunne skje. Havforskningsinstituttets nye videorigg, Campod, røk i kabelfestet og ble stående på bunnen på 262 m dyp. Det skjedde helt uten årsak og uten forvarsel. Været var så bra som det går an å få det, og bunnen var uten hindre.

 Ulike alternativer for redningsaksjon ble diskutert om bord og mange alternative ROV-operatører ble kontaktet. Redningen ble Det Norske Redningsselskapet. Til alt hell var RS Ada Waage i nærheten og hadde ROV om bord.

Bildet over viser "Ada Waage" under "redningsaksjonen".

I løpet av få timer var redningsskøyta på plass og posisjonerte seg rett over punktet hvor transponderen på Campod fremdeles sendte signaler til overflata. Toktleder ble overført til redningsskøyta og kunne bidra med detaljer om hvor på videoriggen man kunne finne sikre festepunkter.

ROV kom ned på bunnen mindre enn 20 m fra riggen, og etter få minutter var den lokalisert. Der sto den pent og pyntelig på alle tre føtter, og det var tydelig at den ikke hadde kjørt inn i verken tapt redskap eller stein. En krok med lås og tau til overflata ble festet. Tauet ble overført til "Håkon Mosby" hvor Campod-en ble heist inn. Videoriggen var helt inntakt, men kabelbruddet har selvsagt medført forsinkelse da kabelen må settes på plass igjen av spesialist fra Bergen. Denne spesialisten arbeider nå på spreng med å reparere kabelen, og snart vil vi være operative igjen.
 

campod_reddes.jpg

Campod-en heises omsider trygt om bord.

Vi retter en stor takk til Redningsselskapet og gir mannskapet honnør for utmerket sjømannskap. Alle andre bergingsalternativer ville ha vært dyrere og tatt lengre tid.