Hopp til hovedteksten
IFREMER-avtale-040506_250.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Fransk-norsk samarbeid

Det franske havforskningsinstituttet IFREMER og Havforskningsinstituttet skrev under en omfattende samarbeidsavtale i Paris 4. mai. Med denne avtalen har de to største marine forskningsmiljøene i Europa formalisert et mangeårig nært samarbeid og lagt grunnlaget for å bruke hverandres fartøyer og laboratorier i større grad.

Bildet over viser Jean-Yves Perrot og Tore Nepstad som signerer samarbeidsavtalen mellom IFREMER og Havforskningsinstituttet. Til venstre Norges ambassadør Bjørn Skogmo og til høyre Utdanningsattaché Brynhild Sirevåg. Bak fra venstre Bernadette Metayer og Antoine Dosdat fra IFREMER og Erlend Moksness fra Havforskningsinstituttet.

Samarbeidsavtalen ble undertegnet av IFREMERs president Jean-Yves Perrot og Havforskningsinstituttets administrerende direktør Tore Nepstad, med Norges ambassadør til Frankrike, Bjørn Skogmo, til stede.

IFREMER og Havforskningsinstituttet har allerede en rekke felles forskningsprosjekt, de fleste finansiert gjennom EU-systemet. Målet med den nye avtalen er å etablere langsiktig samarbeid innen fiskeri- og akvakulturforskning, forskning i kystsonen og bruk av fartøyer og forskningsfasiliteter på land. Det er også et mål å utvikle unik ekspertise og kunnskap, å utveksle personell og å produsere sentrale vitenskaplige artikler for internasjonal publisering. De to institusjonene skal også samarbeide om finansiering av nye felles prosjekter.

I samarbeidsavtalen ligger det også at de to institusjonene skal samarbeide på fartøysiden, spesielt i fjerne farvann og når det gjelder tilgang på avanserte undervannsfarkoster.

Fakta om IFREMER

– 1380 ansatte pluss 320 sjøfolk (ansatt i rederiet Genavir). Fem forskningssentre; Boulogne-sur-mer, Brest, Nantes, Toulon og Tahiti, og 21 stasjoner langs kysten av Frankrike og i andre franske områder. 25 forskningsavdelinger og en rekke laboratoriefasiliteter. Sju fartøy, fire av dem havgående, en bemannet og en ubemannet undervannsfarkost. Budsjett på nær 150 millioner Euro (vel 1,1 milliarder kroner) og hovedkontor i Paris.

Fakta om Havforskningsinstituttet

– om lag 650 ansatte inkludert vel 100 sjøfolk. Hovedkontor i Bergen, avdeling i Tromsø og forskningsstasjoner i Austevoll, Flødevigen og Matre. Eier og driver seks havgående forskningsfartøy og leier i tillegg 275 døgn på andre forskningsfartøy og ca. 1 000 fartøydøgn på kommersielle fartøy i året. Laboratorier og forskningsfasiliteter i Bergen, Austevoll, Flødevigen, Matre og i Øygarden. Budsjett på ca 88 millioner Euro (680 millioner kroner).
 

 

Kontaktpersoner

 • Tore Nepstad, adm. dir.
  tlf. 55 23 85 19/mob. 99 32 86 02
   
 • Erlend Moksness, forskningsdirektør
  mob. 905 73 625 
   
 • informasjonssjef
  tlf. 55 23 85 38/mob. 91 38 06 29


Les også:

 • Mer om
   

 •  
 •