I år har russiske myndigheter gitt norske forskere og fartøy tilgang til russisk sone. - Dette er ekstremt viktig i år fordi den russiske båten har blitt forsinket og vi vet ikke helt hvilken innsats russerne kan bidra med, sier toktleder Asgeir Aglen. Sammen med russiske "Fridtjof Nansen" skal de to norske forskningsfartøyene dekke russisk sone og mesteparten av det isfrie Barentshavet.
Fem uker med undersøkelser
Hovedformålet med vintertoktet er å mengdemåle bunnfisk ved hjelp av bunntrål og ekkoloddregistrering, men reke, lodde, kolmule og sild blir også kartlagt. Alle fiskearter som fanges blir registrert og lengdemålt. I tillegg måles planteplankton, dyreplankton, næringssalter, temperatur og saltinnhold langs to faste snitt: Vardø-nord og Fugløya-Bjørnøya.
Torsk, hyse og uer
Toktet er svært viktig for bestandsvurderingen av torsk og hyse. Det er derfor spesielt interessant å få fram nye mål for disse bestandene. I tillegg knytter det seg noe spenning til forekomstene av liten uer. Sist høst ble det for første gang på mange år registrert en del 0-gruppe uer. Toktet ventes å gi en første pekepinn på hvordan overlevingen har vært for denne årsklassen.
Toktet avsluttes i Tromsø 16. mars.