Toktet startet i Lofoten-Træna og fortsatte nordvest for Sørøya i Finnmark. Underveis har det også blitt samlet inn materiale av koraller og svamp til genetiske prøver. ROVen ”Aglantha” og den nye fotoriggen ”Campod” blir flittig brukt. Dette er viktige verktøy i kartleggingsarbeidet og den nye, avanserte fotoriggen gir fantastiske bilder av livet nede på mange hundre meters dyp.
Besøk om bord
Representanter fra fire departementer og Direktoratet for naturforvaltning var med på den første delen av toktet. De var først og fremst interessert i å få vite litt mer om hvordan arbeidet i MAREANO går og spesielt hvordan toktet i sommer gikk. Pål Buhl Mortensen og Jan Helge Fosså orienterte om MAREANO, og gjestene fikk et innblikk i hvordan vi diskuterer og planlegger ROV-operasjoner og hvilke metoder vi bruker i MAREANO for storskala kartlegging av havbunnen.

Representanter fra departementer og direktorat.
Foto: Jan Helge Fosså
Arbeidet i Lofoten inngår i EU-prosjektet HERMES. Vår oppgave er å studere miljøforholdene ved revene og beskrive det biologiske mangfoldet.
I tillegg ble det holdt en rekke orienteringer om habitatkartlegging og biodiversitet. Jan Helge Fosså holdt et foredrag om Havforskningsinstituttet og svamper i Barentshavet. Forsker Covadonga Orejas fra Instituto de Ciencias del Mar (CMIMA, CSIC), Barcelona, fortalte om kartlegging av korallhabitater i Middelhavet og Tomas Lundälv fra Tjernö Marinbiologiska Laboratorium orienterte om kartlegging av marine bunnhabitater og korallforekomster på vestkysten av Sverige, i Ytre Oslofjord og Hvaler.
På toktet var det også med en filmfotograf som lager et program om dypvannskoraller til programmet ”Earth Report” for BBC World. Programmet er et initiativ fra UNEP WMC og vil presentere innslag fra flere steder rundt om på kloden.
Les mer om |