Hopp til hovedteksten
mikroskop_lite.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Lys og lyd i fokus på Forskningsdagene

Lys og lyd i fokus på Forskningsdagene På Forskningsdagene i år vil Havforskningsinstituttet fokusere på lys og lyd. Fisken kan snakke:Vil du høre? Kom til Forskningsdagene i Bergen lørdag 24. september. I Kristiansand kan du være med ned ”Dypere enn lyset”, og i Tromsø kan du gjøre det umulige mulig med lyd og lys: ”Se hva som lever nede i havet!”

Bruk lys og lyd og se hva som lever nede i havet!

Havforskningsinstituttet bruker fysiske verktøy til å se ned i havet. Både lyd og lys kan brukes - men vi kan hverken høre eller se uten å bruke avansert utstyr som hører og ser for oss. Vi viser hvordan vi kan se og høre fisk, sel og kongekrabbe.
Ta turen så kan du få vite mer om videomåling av blåkveite på 600 meters dyp, telling av sel fra fly og helikopter - selen telles der og da og bilder analyseres i ettertid, Kongekrabbens vandringer avsløres av videoteknikk., hvordan vi bruker trål og ekkolodd til å måle fisk.

Det blir også spørrekonkurranse med flotte premier. Du kan lese mer om Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Tromsø 24.09 på Forskningsdagene.no

”Dypere enn lyset” i Kristiansand

Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Flødevigen presenterer MAR-ECO prosjektet og den store ekspedisjonen til Den midtatlantiske rygg i 2004. Det vises foto og filmopptak av den spennende dyphavsfaunaen, et utvalg vitenskapelige preparater, og bilder av "ekspedisjonskunstneren" Ørnulf Opdahl. Dette er en utstilling som også demonstrerer hvordan Norge er verdensledende byggere av forskningsfartøy og hvordan teknologien moderniserer forskningen.

På åpningsdagen 25/9 (kl.9 - 17) blir det møte med havforskerne, skipsbyggerne og kunstneren Ørnulf Opdahl, og dessuten intimkino med visninger av NRK-filmen "Havlandet". Utstillingen varer til 16/10.
Du kan lese mer på åpningsdagen

mikroskop_lite.jpg
Havforsker for en dag

Forskningsstasjonen har også et skoleprosjekt med tre biologiklasser fra de videregående skolene i Agder. Elevene skal sammen med forskere få være ”Havforsker for en dag”.

De skal jobbe med små forskningsprosjekt og legge frem resultater i plenum. Sammen med havforskere fra Havforskningsinstituttet (Flødevigen) og forskere fra Agder naturmuseum og botaniske hage vil elevene søke svar på spørsmål om livet i havet: Er torsken i Arendal i ”familie” med torsken i Tvedestrand? Hva finnes i 1 liter sjøvann?
Hva spiser torsken, hvor gammel er den og hvordan har den det? Skoleprosjektet kan du lese mer om på Forskningsdagene.no

Vil du høre fisken snakke?

Fisken kommuniserer med lyd. Hvordan snakker torsken? Kan torsk og hyse forstå hverandre? Hvorfor snakker den og hva kan vi bruke fiskens språk til? Dette og mye mer får du vite hvis du besøker Havforskningsinstituttets forskningsstasjon på Vågsallmenningen lørdag 24. september.

Hva gjør forskerne når de er på tokt?

Dette er tittelen på skoleprosjektet som 6. klassingene fra Skjold skole skal presentere for over hundre elever på Skoledagen 23. september. 6.klassingene har fulgt Havforskningsinstituttets økosystemtokt i Barentshavet og snakket med forskerne ombord. Hvordan arter arbeidsdagen seg for en forsker på tokt? Det får de heldige utvalgte 6. klassingene som får delta på skoledagen vite mer om.

Program for Forskningsdagene i Bergen