Hopp til hovedteksten
barn_ogvoksne_lerer_200.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Fisken snakker!

Ååh, det høres ut som en motorsag! Neei, motorsykkel! Beskrivelsene var mange og varierende når Forskningsdagene i Bergen 2005 åpnet fredag, og flere hundre 6. klassinger som besøkte Havforskningsinstituttets forskningsstasjon fikk høre at torsk, hyse og brosme kommuniserer med lyd.

Publikumsdagen lørdag var enormt godt besøkt med mange tusen forskningsinteresserte, både store og små. Det var konstant kø foran hodetelefonene, forskerne tørket svetten og dvd’en med bilder og lyd av torsk, hyse og brosme var nærmest glødende; forskernes formidlingsengasjement økte i takt med publikums interesse.

Lager lyd med magen

At fisken kommuniserer med lyd var det noen som hadde hørt om, men det ble ekstra spennende når de kunne få høre det selv, prate med forskerne og spørre så mye de lystet. Nesten hundre barn deltok i Hvilken fisk sier hva – konkurransen og interessen for fiskens språk ble ikke mindre når forskerne

foredrag.jpg
fortalte at fisken lager lyd med magen. Forskerne fra Havforskningsinstituttet stod i flere timer både fredag og lørdag og viste og fortalte om fiskens anatomi, og hvordan trommemuskelen spennes og får svømmeblæren til å lage lyd.

Hva gjør en forsker på tokt?

Fire 6.klasser fra Skjold skole har hatt kontakt med forskere ombord i Havforskningsinstituttets forskningsfartøy som brukes i økosystemtoktet i Barentshavet. De har jobbet i flere uker med å få innblikk i hvordan det er å være på tokt, både ved hjelp av korrespondanse med forskere og ved bruk av

ivrige_lyttere.jpg
nettsidene som er laget i anledning toktet. På skoledagen presenterte de sine funn for tre andre 6.klasser i Moods største ”foredraglokale”. At elevene hadde lært mye av sine grundige undersøkelser var det ingen tvil om. Prosjektet skal de arbeide videre med utover høsten, etterhvert som nye oppdagelser kommer til.

Vinnerne av konkurransen

Nesten hundre barn hadde svart på konkurransen; Hvilken fisk sier hva?
Det er trukket en vinner fredagen (skoledagen) og en vinner lørdag (publikumsdagen). Disse får omvisning på norges største og mest avanserte forskningsfartøy G.O. Sars.

Vinnerne er:

Ingrid Solberg (10 år), Bekkesvingen 10 5096 Bergen

mye_folk_200.jpg
Katarina Norheim (11 år), Nordåshøgda 49 5235 Rådal

Gratulerer!