Hopp til hovedteksten
gruppeplakat_100px.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Dypere enn lyset

Med kombinasjonen av fotografi, video, vitenskapelige tegninger, eksemplarer av artene på spritglass og kunstmalerier gir den nye MAR-ECO utstillingen i Kristiansand et inntrykk av livet ”dypere enn lyset”. Utstillingen ble åpnet i forbindelse med Forskningsdagene, og vises frem til 16. oktober.


Anette W. Petersen

Det er Agder naturmuseum og botanisk hage på Gimle Gård i Kristiansand som er vert for utstillingen, som har fått navnet ”Dypere enn lyset”. 
- Bilder fra fjorårets store MAR-ECO ekspedisjon, malerier av Ørnulf Opdahl og fotografier av David Shale, har allerede blitt stilt ut i Island og på Azorene. Dette er første gang vi har fått gitt en bredere presentasjon av det mangfoldet og de artene som lever langs Den midtatlantiske rygg, forteller Odd Aksel Bergstad, som sammen med Tone Falkenhaug har vært drivkraften bak dette som etter planen skal bli en vandreutstilling.

Om lag 50 glass med biologisk materiale fra toktet er fordelt i flere glassmontre, supplert med beskrivende tekster om de ulike artene. På små og store skjermer kan man se video av hvordan ulike dyrgrupper opptrer i sitt naturlige miljø, og en rekke tekster forklarer hvordan livet er på dyphavet. Og i en intimkino, laget for anledningen, vises NRK-dokumentaren Havlandet.

For første gang utstilles også vitenskapelige illustrasjoner laget av Thorolv Rasmussen under Atlanterhavsekspedisjonen med FF Michael Sars i 1910. Mange av dyrene som er illustrert finnes på glass i utstillingen og som fotografier. Tegningene og det biologiske materialet er utlånt av Bergem Museum.

Fullt hus på åpningen

Avisartiklene i Agderposten og Fædrelandsvennen, annonser og innslag i NRK Sørlandet må ha vekket interesse. Nærmere 700 besøkende i alle aldre ble talt da utstillingen åpnet søndag 25. september. I god Forskningsdags-tradisjon ble det gitt foredrag på åpningsdagen: 

  • gruppeplakat_500px.jpg


    Åpnet utstilling: Odd Aksel Bergstad, Roar Solheim, Anette W. Petersen, Sigmund Kroslid , Ørnulf Opdahl, Gry Molvær, Tor Birkeland, Tone Falkenhaug, Kari Fiskvatn, Kai Holm og Ovin Udø.
    Foto: Nils Marius Pichard
    Tone Falkenhaug og Odd Aksel Bergstad fortalte om Den midtatlantiske ryggen, om toktet og dyrelivet i dette dyphavsområdet.
  • Ørnulf Opdahl og Gry Molvær fortalte om hvordan de opplevde toktet som kunstner og som dokumentarprodusent.
  • Roar Solheim fra Agder naturmuseum og botanisk hage fortalte om muséenes rolle som kuratorer av biologisk materiale og den forskningsmessige verdien av museumssamlinger.
  • Representanter fra Flekkefjord Slipp og Maskinfabrikk fortalte om arbeidsplattformen G.O.Sars, som de har bygget, og om nybygget RRS James Cook som nå er på beddingen.

Stor interesse

Muséet melder at det er stor interesse fra skolene for denne utstillingen, og hele resten av utstillingsperioden er fulltegnet med skolebesøk.

~ se nettsidene til MAR-ECO