Hopp til hovedteksten
fangst_180px.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Dokumentar fra dyphavsekspedisjon

Bli med på Atlanterhavsekspedisjon med FF G.O. Sars - i dokumentaren Havlandet, som sendes på NRK 1 torsdag 5. mai kl 1630. Her møter seerne billedkunstneren Ørnulf Opdahl på sjøen med forskere fra 13 forskjellige land under utforsking av dyrelivet langs Den midtatlantiske rygg, jordklodens største undersjøiske fjellkjede.

Se den avanserte teknologien og det mangfoldige dyrelivet fra mikroskopisk plankton til svære bardehval. Føl spenningen ved å oppdage nye fenomener og arter i et hittil lite utforsket havområde. Hør forskerne fortelle om historie, bakgrunn og utfordinger for den spesielle 2-måneders ekspedisjonen mellom Island og Azorene sommeren 2004.

Ekspedisjonen var et ledd i en internasjonal innsats for å utforske det biologiske mangfoldet i midt-Atlanteren. Kunnskapen om dette sentrale havområdets dyreliv er fortsatt meget begrenset. Samtidig krever det internasjonale samfunn rådgivning og forvaltning basert på vitenskapelig forståelse. Norge ønsker å bidra til denne utfordrende oppgaven, og tok derfor initiativ til et internasjonalt forskningsprosjekt av grunnleggende karaktér. Gevinsten for Norge er ny kunnskap, teknologi- og metodeutvikling, kompetanseheving i mange disipliner, og styrket internasjonalisering av norsk marine forskningsmiljø.

Dokumentaren "Havlandet" er resultat av samarbeid mellom NRK, det internasjonale forskningsprosjektet MAR-ECO (www.coml.org), og ledes fra Norge ved Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen.

Ekspedisjonen vakte betydelig medioppmerksomhet sommeren og høsten 2004, og ble omtalt i 32 land på 14 forskjellige språk. MAR-ECO vant Norges Forskningsråds pris for fremragende forskningsformidling i 2004.


 

 

les mer

~ se nettsiden til MAR-ECO

~ se dagboken fra ekspedisjonen

~  om Opdahls kunst fra havdypet

~ om utstillingen i Nordens hus