Disse signalene fra våre eiere har ført til at vi har lagt om toktstrategien i Barentshavet og konsentrerer nå mest mulig av feltinnsatsen til et økosystemsystemtokt om høsten. På dette toktet samler vi inn og analyserer en rekke synkrone data fra økosystemet, prøver av bunnsubstrat, kartlegger bunnhabitater, plankton, fisk og sjøpattedyr. Toktet gir oss viktige data om eventuell forurensning, produksjonsforhold, bestandsstørrelser, energistrømmer (hvem spiser hvem), artsmangfold og andre element Havforskningsinstituttet bruker i et helhetlig råd om forvaltningen av fisket og annen virksomhet i Barentshavet. At alle disse dataene samles inn i samme tidsrom gjør det enklere å se dem i sammenheng.
Rekeundersøkelser blir fra i år en del av økosystemtoktet. Det er riktig at det blir brudd i tidsserien fra apriltoktet, men vårt mål er å få fram en ny tidsserie på reke fra økosystemtoktet. På kort sikt vil dette øke usikkerheten i bestandsberegningene på reke, men på lengre sikt ser vi det som en fordel å få en tidsserie på reke som gjøres på samme tid på året som andre deler av økosystemet blir undersøkt. Dette gir oss også mulighet for å få en bedre forståelse av reka sin plass i økosystemet i Barentshavet.
I 2005 vil det være tredje år på rad Havforskningsinstituttet gjennomfører et økosystemtokt i Barentshavet som inkluderer arbeid som vi tidligere gjorde både på 0-gruppe tokt, blåkveite-, bunnfisk- og loddetokt. Toktet er et samarbeid med Russland med utveksling av forskere og fellesmøter til å opparbeide og tilrettelegge data. Med planlegging, drift av tre fartøyer i august-september og opparbeiding av data, satser vi over 30 millioner kroner på denne undersøkelsen. Med en slik satsning som vi mener er nødvendig for en overgang mot en økosystemtilnærming, er instituttet nødt til å se på hele toktprogrammet og foreta omprioriteringer.
Kontaktpersoner
Administrerende direktør Tore Nepstad, mobil 99328602
Forskningsdirektør Åsmund Bjordal, mobil 90696701
Pressemelding 04.03.05