Hopp til hovedteksten

Nyheitsarkiv - November

Publisert: 04.11.2004 - Oppdatert: 30.04.2009
oernulf_3fisker_200px.jpg

Kunst fra dyphavet

Da forskningsfartøyet "G.O. Sars" 3. juni la ut på sin ekspedisjon til Den midt-atlantiske rygg, var artisten Ørnulf Opdahl skipskunstner om bord sammen med det internasjonale teamet med MAR-ECO-forskere. De første arbeidene hans fra denne turen vises nå på en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden.

Publisert: 10.11.2004 - Oppdatert: 30.04.2009
tdlw_mar_1_200px.jpg

Dyrelivet i verdenshavets ukjente fjellheim - Den midtatlantiske rygg

Dyphavet er det største, men minst kjente miljø for biologisk liv. Menneskene leter etter liv på andre planeter, men hva som lever i havet på vår egen klode kjenner vi forbløffende lite til. MAR-ECO (www.mar-eco.no) er et internasjonalt forskningsprosjekt som undersøker dyrelivet ved Den midtatlantiske rygg på dyp ned til 4500 m mellom Island og Azorene. Sommeren 2004 gjennomførte forskningsfartøyet ’G.O.Sars’ en to-måneders internasjonal ekspedisjon, fullastet med forskere og avansert teknisk utstyr.

om MAR-ECO
Publisert: 10.11.2004 - Oppdatert: 30.04.2009
formidleren-Bergstad-NRK.jpg

Formidlingspris til havforsker

Havforsker og toktleder Odd Aksel Bergstad i MAR-ECO-prosjektet får Forskningsrådets pris for fremragende forskningformidling 2004. Prisen er på 200 000 kroner og prisutdelingen skal foregå i Oslo Konserthus i kveld.

om MAR-ECO
Publisert: 22.11.2004 - Oppdatert: 30.04.2009
Libas_1_200px.jpg

Første fiskefarty bygd som forskingsplattform

For Noreg, med ei stor økonomisk sone og store ressursar både innan olje og fisk, er overvaking av marine ressursar og miljø ei viktig oppgåve. Krava om berekraftig hausting og tilstrekkeleg overvaking vert stendig strammare, medan tilgang på ressursar for å gjennomføre oppgåvene ikkje alltid følgjer med slike skjerpa krav.

Olav Rune Godø
Publisert: 05.11.2004 - Oppdatert: 30.04.2009

Ny bok: sjømat fra fjæra

Langs hele kysten vasser vi i de sunnest tenkelige råvarer og delikatesser uten å vite det. Fjæresonens små delikatesser kan utgjøre ”prikken over i-en” når vi skal tilberede våre sjømatmåltider. I tillegg til å berike våre matopplevelser er de helsekost i ordets rette forstand. Boka Sjømat fra fjæra forteller hvordan vi kan høste fra dette ubrukte spiskammerset og hvordan vi kan tilberede de deiligste delikatesser.

~ mer om og fra boka