Hopp til hovedteksten
oernulf_3fisker_200px.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Kunst fra dyphavet

Da forskningsfartøyet "G.O. Sars" 3. juni la ut på sin ekspedisjon til Den midt-atlantiske rygg, var artisten Ørnulf Opdahl skipskunstner om bord sammen med det internasjonale teamet med MAR-ECO-forskere. De første arbeidene hans fra denne turen vises nå på en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden.

oernulf_skisserer_200px.jpg
Av Anette W. Petersen


Den norske kunstneren fra Godøya utenfor Ålesund var i én måned skipskunstner ombord på forskningstoktet, en tradisjon som falt bort da fotografi og annen dokumentering ble mulig. Gjennom kunsten formidler han det mangfoldet av liv og mysterier som skjuler seg i dette dyphavsområdet.

- Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som synes MAR-ECO delen av utstillingen var noe nytt og veldig spennende, sier han. Fem hundre gjester deltok på åpningen 21. oktober, og den første søndagen var det hele tusen mennesker på Kunstsenteret for å se utstillingen hans.

Serien med akvaraller, som er materiale han laget om bord på ”G.O. Sars”, vises i et separat rom.

oernulf_3_200px.jpg
- Det jeg oppdaget var at jeg jobbet litt likt forskerne, ved at jeg samlet inntrykkene i form av skisser. Så dette materialet er mine ”funn” som jeg vil jobbe videre med som selvstendige bilder i olje, akvarell og grafikk, forteller Ørnulf Opdahl. Kunsteneren beholder derfor disse arbeidene selv, men det vil såklart bli mulig å anskaffe seg de beardeidede verkene når de er klare.

Turen var en stor opplevelse for skipskunstneren.
- Det som slo meg mest var hvordan naturen tilpasser seg ekstreme forhold. Vi opplevde et enormt mangfold av liv, fra sjøfulg i himmelen og store sjøpattedyr i vannskorpen til ukjente arter langt nede i dypet.

Blant motivene på de arbeidene han nå stiller ut er inspirasjonen gjenkjennelig fra naturen, deriblant en hel rekke himmel- og havstudier. Andre er mer non-figurative.

oernulf_3fisker_200px.jpg
- I fjorten dager fulgte jeg det som kom opp fra tråling og den fjernstyrte ubåten (ROV), før det plutselig kom en strøm av bilder basert på inntrykk av det jeg fikk se og oppleve.

Ingen av arbeidene på utstillingen skildrer imidlertid livet ombord.
- Jeg har en hel serie fra tråldekket, fiskerne der og utstyret. Det kommer jeg tilbake til og kan eventuelt bruke til en utstilling om temaet.

Ørnulf Opdahl sine funn og senere resultater fra MAR-ECO ekspedisjonen blir nok å se på en lang rekke utstillinger fremover. Når denne utstillingen stenger på Henie Onstad Kunstsenter 20. februar neste år, skal den umiddelbart til Nordens Hus på Reykjavik. Videre planer er ennå ikke fastlagt.