Hopp til hovedteksten
elevforedrag_lite.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Forskning for store og små

23.09.2003
Havforskningsinstituttets forskningsstasjon var svært godt besøkt av både store og små da Forskningsdagene 2003 gikk av stabelen i Bergen i helgen. Gutter og jenter, damer og menn i alle aldre lot seg imponere og engasjere av gyrodactylus, lakselus, blåskjell og kamskjell og hva forskerne vet om disse.

UNEFVAXYIVPBDY.jpg

Av Anette Karlsen

Rune_barn_stand_stort.jpg
I år har Havforskningsinstituttet samarbeidet med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) om skoleprosjekt og forskningspresentasjoner i forbindelse med Forskningsdagene. Hovedtema for Forskningsdagene var helse. Vi har derfor fokusert på miljø og valgte tittelen; Hvordan står det til under havflaten? på vår deltakelse i år.

I forkant av selve skoledagen, som alltid finner sted før publikumsdagen, hadde vi besøk av 43 skoleelever som fikk være forskere for en dag. Forventningene var mange hos de to 6. klassene fra Hjellestad skole som fikk oppleve forskertilværelsen på nært hold. Sammen med forskere fikk de kikke på, ta på og studere både kamskjell, lakselus, oppdrettslaks og blåskjell. Elevforskningen foregikk i flere timer med stor entusiasme og nysgjerrighet, og selvsagt ble også skalpeller og mikroskop testet. De til dels store laboratoriefrakkene satte ingen demper på stemningen. De synes det var veldig gøy å forske!


elevforedrag_stort.jpg
Skoledagen

Praktisk læring er gøy og elevene viste at de virkelig hadde fått mye ut av dagen som forskere. På skoledagen fredag 19. september presenterte de det de hadde lært for andre elever: Blåskjell kan brukes som miljødetektiver, de lyse sonene på skjellet betyr at det har vokst sakte og at det mest sannsynlig skyldes for dårlig næringstilgang.

Og: For mange tusen år siden var det vanlig å legge gaver i graven til de døde og ikke sjelden var noen av disse gavene kamskjell. Og ettersom forskerne ut i fra vekstsonene i kamskjellet kan finne ut bl.a. hvilken temperatur det var da kamskjellet levde, så kan vi også finne ut hvordan klimaet var for eksempel for åtte tusen år siden. Viktig viten var det også at

skoleprosjekt_elevbesok_sto.jpg
kamskjell bare vokser om våren og sommeren når det er varmt i sjøen.

Elevene kunne også fortelle at det i Norge produseres rundt 885 kg laks per minutt! At hovedforskjellen på oppdrettslaks og villaks er formen og at villaksen har finere finner og gjeller enn oppdrettslaks.

Publikumsdagen

Lørdagen var det alles tur til å lære om det elevene tidligere i uken hadde oppdaget. Forskningsstasjonen vår var utstyrt med mikroskop, skalpeller, lakselus, smolt med gyrodactylus, levende og døde kamskjell og blåskjell, og en animasjon av hvordan radioaktive stoffer sprer seg fra Sellafieldanlegget og ut i Norskehavet og langs Norskekysten. Det strømmet på med nysgjerrige og vitebegjærlige gjennom hele dagen.

Steinforedrag_stort.jpg
Stein Mortensen holdt foredraget Fjæra som glemt spiskammer og Hilde Elise Heldal fortalte i sitt foredrag om Radioaktivitet – gift i vårt største matfat. Foredragene var godt besøkt og tilhørerne koste seg med ny kunnskap om hva som kan spises fra fjæra og hvor farlig radioaktivitet i sjøen egentlig er.

Her kan du se elevenes powerpoint presentasjon av det de lærte i løpet av sitt besøk her på Havforskningsinstituttet.