Hopp til hovedteksten
akvarie_stand_stort.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Gøy i fjæra!

01.10.2002
I forbindelse med Forskningsdagene i Bergen 2002 innviterte Havforskningsinstituttet, sammen med Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt og Akvariet i Bergen, med seg tre skoleklasser til Herdla for å lære dem mer om de ressursene som finnes i fjæra og hva disse kan brukes til. En kombinert klasse fra Syltøy skole og to 6. klasser fra henholdsvis Lie og Krokeide skole koste seg i fjæresteinene med innsamling av dyr og alger, krabbesuppe og åndelig føde fra forskerne.

Noe av materialet som ble samlet inn ble sammen med endel nytt vist frem i et 500 liters akvarium på Zackariasbryggen under selve Forskningsdagene 20. og 21. september. Fredag 20. september var også noen av elevene fra ekskursjonen med på stasjonen og presenterte fisk, alger og skjell for de vel 500 andre elevene som var innom den dagen.

Bildene er fra stasjonen under Forskningsdagene og ekskursjonen på Herdla.

teineogfortelle_stort.jpg
Forsker ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt, Arne Duinker forteller elevene hva de ser i teinen.
krakebolle_deling_stort.jpg
Joachim Ekeli fra Akvariet i Bergen viser elevene hvordan en kråkebolle ser ut inni. De som ville fikk smake på kråkebollerognen.
matlaging1_stort.jpg
I teinene var det kommet en del strandkrabber og elevene var flinke til å finne flere. Her er Arne Duinker godt i gang med å tilberede krabbesuppe.
krabbesuppespising_stort.jpg
Elevene koste seg med krabbesuppe etter en travel dag i fjæra.
elever-p_-stand_stort.jpg
Fredag 20. september kunne alle de 530 påmeldte elevene beskue et flott akvarium med masse spennende fra sjøen.
gutt-med-akvarium_stort.jpg
Her kunne en se kutling, flyndre, ulike skjelltyper, alger, forskjellige sjøstjerner, dødningehender, sekkedyr, kråkeboller, ulike krabber og sjøanemoner.
akvarie_stand_lite.jpg
Forsker ved Havforskningsinstituttet, Kjersti Sjøtun forteller og elevene spør. I akvariet fantes også en mulle. Dette er en tropisk fisk men den ble funnet i sjøen utenfor Sotra. Årsaken er nok den høye sjøtemperaturen vi har hatt i sommer.
togutter_p_stand_stort.jpg

Disse guttene var med på Herdla og hjalp til på stasjonen under Forskningsdagene. Her serverer de tarekanapeer. Spesiallaget for anledningen av forsker Kjersti Sjøtun.

Oppskriften finner du her.

stand_stort.jpg
Lørdag 21. september var det åpent for publikum. Og de voksne synes akvariet var like spennende som barna.

Mer om Forskningsdagene i Bergen 2002 finner du på www.uib.no/forskningsdagene