Lisa Kolden Midtbø

Forsker
Telefon: 97620732
Avdeling: Matsikkerhet og ernæring

Publikasjoner

Vitenskapelige artikler (NVI)

2018

Fatty fish intake and cognitive function: FINS-KIDS, a randomized controlled trial in preschool children

Jannike Øyen, Ingrid Kvestad, Lisa Kolden Midtbø, Ingvild Eide Graff, Mari Hysing, Kjell Morten Stormark, Maria Wik, Valborg Baste, Livar Frøyland, Berthold Koletzko, Hans Demmelmair, Lisbeth Dahl, Øyvind Lie, Marian Kjellevold
BMC Medicine 16:41 p. 1-15
2018

Iodine status in Norwegian preschool children and associations with dietary iodine sources: the FINS-KIDS study

Ive Nerhus, Mathilde Odland, Marian Kjellevold, Lisa Kolden Midtbø, Maria Wik, Ingvild Eide Graff, Øyvind Lie, Ingrid Kvestad, Livar Frøyland, Lisbeth Dahl, Jannike Øyen
European Journal of Nutrition p. 1-9
2017

High-fat feeding rather than obesity drives taxonomical and functional changes in the gut microbiota in mice

Liang Xiao, Si Brask Sonne, Qiang Feng, Ning Chen, Zhongkui Xia, Xiaoping Li, Zhiwei Fang, Dongya Zhang, Even Fjære, Lisa Kolden Midtbø, Muriel Derrien, Floor Hugenholtz, Longqing Tang, Junhua Li, Jianfeng Zhang, Chuan Liu, Qin Hao, Ulla Birgitte Vogel, Alicja Mortensen, Michiel Kleerebezem, Tine Rask Licht, Huanming Yang, Jian Wang, Yingrui Li, Manimozhiyan Arumugam, Jun Wang, Lise Madsen, Karsten Kristiansen
Microbiome 5
2016

Methylmercury Increases and Eicosapentaenoic Acid Decreases the Relative Amounts of Arachidonic Acid-Containing Phospholipids in Mouse Brain

Yingxu Zeng, Zhen-yu Du, Svein Are Mjøs, Bjørn Grung, Lisa Kolden Midtbø
Lipids 51 p. 61-73
2016

An LC–MS-based lipidomics approach for studying the impact of dietary eicosapentaenoic acid on modulating methylmercury toxicity in mice

Yingxu Zeng, Svein Are Mjøs, Pedro Araujo, Bjørn Grung, Lisa Kolden Midtbø, Zhen-yu Du
Metabolomics 12:174
2016

Macronutrient composition determines accumulation of persistent organic pollutants from dietary exposure in adipose tissue of mice

Lene Secher Myrmel, Even Fjære, Lisa Kolden Midtbø, Annette Bernhard, Rasmus Koefoed Petersen, Si Brask Sonne, Alicja Mortensen, Qin Hao, Trond Brattelid, Bjørn Liaset, Karsten Kristiansen, Lise Madsen
Journal of Nutritional Biochemistry 27 p. 307-316
2015

Intake of farmed Atlantic salmon fed soybean oil increases hepatic levels of arachidonic acid-derived oxylipins and ceramides in mice

Lisa Kolden Midtbø, Alison G. Borkowska, Annette Bernhard, Alexander Rønnevik, Erik-Jan Lock, Michael L. Fitzgerald, Bente Elisabeth Torstensen, Bjørn Liaset, Trond Brattelid, Theresa L. Pedersen, John W. Newman, Karsten Kristiansen, Lise Madsen
Journal of Nutritional Biochemistry 26 p. 585-595
2014

Weight cycling promotes fat gain and altered clock gene expression in adipose tissue in C57BL/6J mice

Simon E Nitter Dankel, Eirik Magnus Meek Degerud, Kamil Borkowski, Even Fjære, Lisa Kolden Midtbø, Christine Haugen, Margit Solsvik, Ann Marie Lavigne, Bjørn Liaset, Jørn V. Sagen, Karsten Kristiansen, Gunnar Mellgren, Lise Madsen
American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism 306 p. E210-E224
2013

Intake of farmed atlantic salmon fed soybean oil increases insulin resistance and hepatic lipid accumulation in mice

Lisa Kolden Midtbø, Mohammad Madani Ibrahim, Lene Secher Myrmel, Ulrike Liisberg Aune, Anita Røyneberg Alvheim, Nina Sylvia Liland, Bente Elisabeth Torstensen, Grete Rosenlund, Bjørn Liaset, Trond Brattelid, Karsten Kristiansen, Lise Madsen
PLoS ONE 8

Jeg fullførte min doktorgrad i 2014, der mitt hovedfokus var effekten av endringer i fiskefôr på fedmeutvikling og insulinsensitivitet i mus som spiste fisken. Jeg arbeider nå som forsker ved humane studier, og er involvert i intervensjonsstudier med sjømat.



Arbeidsområde
Prosjekter
Vitenskaplige publikasjoner


Mitt fokus har vært bærekraftig fiskefôr, der en vesentlig del av fiskeoljen erstattes av vegetabilske oljer. Jeg har arbeidet med musemodeller for å undersøke mulige effekter av endringer på fiskefôret på mus som spiser fisken. Ulike typer vegetabilske oljer, som rapsolje, olivenolje og soyaolje, har blitt brukt i fiskefôret, og jeg har sett på hvordan mus påvirkes av endringer både i marine miljøgifter og i fettsyresammensetning i fisken.

Mitt hovedfokus er nå på intervensjonsstudier ved humane studier, der vi ser på effekten av både fet og mager fisk.


  • 2016


    Yingxu Zeng, Zhen-yu Du, Svein Are Mjøs, Bjørn Grung, Lisa Kolden Midtbø

    Methylmercury Increases and Eicosapentaenoic Acid Decreases the Relative Amounts of Arachidonic Acid-Containing Phospholipids in Mouse Brain

    Lipids; Volum 51. S. 61-73
    • År: 2016
  • 2015


    Lisa Kolden Midtbø, Alison G. Borkowska, Annette Bernhard, Alexander Rønnevik, Erik-Jan Lock, Michael L. Fitzgerald, Bente Elisabeth Torstensen, Bjørn Liaset, Trond Brattelid, Theresa L. Pedersen, John W. Newman, Karsten Kristiansen, Lise Madsen

    Intake of farmed Atlantic salmon fed soybean oil increases hepatic levels of arachidonic acid-derived oxylipins and ceramides in mice

    Journal of Nutritional Biochemistry; Volum 26.(6) S. 585-595
    • År: 2015
  • 2014


    Simon E Nitter Dankel, Eirik Magnus Meek Degerud, Kamil Borkowski, Even Fjære, Lisa Kolden Midtbø, Christine Haugen, Margit Solsvik, Ann Marie Lavigne, Bjørn Liaset, Jørn V. Sagen, Karsten Kristiansen, Gunnar Mellgren, Lise Madsen

    Weight cycling promotes fat gain and altered clock gene expression in adipose tissue in C57BL/6J mice

    American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism; Volum 306.(2) S. E210-E224
    • År: 2014
  • 2013


    Lisa Kolden Midtbø, Mohammad Madani Ibrahim, Lene Secher Myrmel, Ulrike Liisberg Aune, Anita Røyneberg Alvheim, Nina Sylvia Liland, Bente Elisabeth Torstensen, Grete Rosenlund, Bjørn Liaset, Trond Brattelid, Karsten Kristiansen, Lise Madsen

    Intake of farmed atlantic salmon fed soybean oil increases insulin resistance and hepatic lipid accumulation in mice

    PLoS ONE; Volum 8.(1)
    • År: 2013
  • 2012


    Qin Hao, Haldis Haukås Lillefosse, Even Fjære, Lene Myrmel, Lisa Midtbø, Ragnhild Helene Jarlsby, Tao Ma, Bingbing Jia, Rasmus K. Petersen, Si Brask Sonne, Andre Chwalibog, Livar Frøyland, Bjørn Liaset, Karstein Kristiansen, Lise Madsen

    High-glycemic index carbohydrates abrogate the antiobesity effect of fish oil in mice

    American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism; Volum 302.(9) S. E1097-E1112
    • År: 2012
Er denne profilen din? Rediger denne profilen (logg inn)