Anne-Catrin Adam

Stipendiat
Telefon: 99306634
Avdeling: Behov og velferd

Jeg er PhD stipendiat ved NIFES og jeg er utdannet i Nutrition Science i Tyskland. Jeg har tidligere arbeidserfaring i ulike områder av klinisk forskning. Forskningsinteressene mine ligger i effekter av kostholden på metabolisme og epigenetikk i sebrafisk-modellen.

Publikasjoner

Faglige foredrag

2018

Nivået av arakidonsyre påvirker genuttrykket og DNA metylering i neste generasjon

Anne-Catrin Adam, Kai Kristoffer Lie, Paul Whatmore, Lars Martin Jakt, Mari Moren, Kaja Helvik Skjærven
2017

Investigating the effect of high dietary arachidonic acid in zebrafish (Danio rerio) using high-throughput technologies

Anne-Catrin Adam, Kai Kristoffer Lie, Mari Moren, Kaja Helvik Skjærven
2016

High arachidonic acid level in the feed for zebrafish changes the metabolism and DNA methylation in both parents and offspring

Anne-Catrin Adam, Kai Kristoffer Lie, Lars Martin Jakt, Mari Moren, Kaja Helvik Skjærven
2015

Changes in metabolic pathways and DNA methylation patterns in zebrafish fed high arachidonic acid levels

Anne-Catrin Adam, Kai Kristoffer Lie, Lars Martin Jakt, Mari Moren, Kaja Helvik Skjærven

Vitenskapelige artikler (NVI)

2018

Parental high dietary arachidonic acid levels modulated the hepatic transcriptome of adult zebrafish (Danio rerio) progeny

Anne-Catrin Adam, Kaja Helvik Skjærven, Paul Whatmore, Mari Moren, Kai Kristoffer Lie
PLoS ONE 13
2018

Parental micronutrient deficiency distorts liver DNA methylation and expression of lipid genes associated with a fatty-liver-like phenotype in offspring

Kaja Helvik Skjærven, Lars Martin Jakt, Jorge Manuel de Oliveira Fernandes, John Arne Dahl, Anne-Catrin Adam, Johanna Klughammer, Christoph Bock, Marit Espe
Scientific Reports 8
2017

High dietary arachidonic acid levels induce changes in complex lipids and immune-related eicosanoids and increase levels of oxidised metabolites in zebrafish (Danio rerio)

Anne-Catrin Adam, Kai Kristoffer Lie, Mari Moren, Kaja Helvik Skjærven
British Journal of Nutrition 117 p. 1075-1085

Rapporter og avhandlinger

2018

Investigating the metabolic, transcriptomic and DNA methylation signatures of high dietary arachidonic acid in zebrafish. Epigenetic and transcriptional effects in the next generation

Anne-Catrin Adam, Kai Kristoffer Lie, Kaja Helvik Skjærven, Rune Waagbø
2016

Effekter av endret fettsyresammensetning i fôr til laks relatert til fiskens helse, velferd og robusthet (Fett for fiskehelse): Oppdatering 2016

Nini Sissener, Bente Elisabeth Torstensen, Bente Ruyter, Tone-Kari K Østbye, Rune Waagbø, Sven Martin Jørgensen, Bjarne Hatlen, Nina Sylvia Liland, Elisabeth Ytteborg, Øystein Sæle, Ida Rud, Sofie C. Remø, Turid Mørkøre, Jens-Erik Dessen, Kaja Skjerven, Trine Ytrestøyl, Elisabeth Holen, Gerd Marit Berge, Anne-Catrin Adam

Mediebidrag

2016

Forsker Grand Prix 2016, nasjonal finale i Bergen

Nadia Hasnaoui, Jane Skjoldli, Maren Ranhoff Hov, Jørgen Erland Linde, Milos Novovic, Anne-Catrin Adam, Sofie Snipstad, Monica Gundersen Mitchell, Katherine Rose Aurand

Poster

2015

Dietary high arachidonic acid level affects the DNA methylation pattern in zebrafish

Anne-Catrin Adam, Kai Kristoffer Lie, Lars Martin Jakt, Mari Moren, Kaja Helvik Skjærven
Er denne profilen din? Rediger denne profilen (logg inn)