Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Fôr og ernæring Fjern filter

Resultat: (34) Viser 1 - 30



en mann og en kvinne foran et banner med logo

Se lanseringen av risikorapporten for norsk fiskeoppdrett

06.02.2024

Hvordan står det til med oppdrettsfisken? Hva er status for miljøpåvirkningen fra næringen? Svarene får du i årets risikorapport. 



Havforskere og marinbiologer på uttak

Laksen bruker opp lagrene av antioksidanter om våren

09.01.2024

Spesielt om våren når fisken vokser, tømmes vitaminlagrene. Det viser en ny studie.



Kvinne med blå kjeledress kikker ned i et kar med oransje egg mens hun holder et glass med oransje egg i venstre hånd.

Ny studie: Senere laksegyting gir dårligere egg

11.12.2023

Oppdrettslaksen som hadde gytt på naturlig tidspunkt hadde best eggkvalitet.



ei svart bøtte fylt med brune pellets, ei hand tek ei ause nedi fiskefôret

Store variasjonar i næringsstoffinnhaldet i fiskefôr

17.08.2023

Finn ulikskapar både mellom ulike typar fôr, men også mellom fôr av same sort. 



foto av kvinne som ser inn i glass med larver

Til alle ungdomsskolelærere: Gi larver til elevene dine

15.08.2023

Havforskere har utviklet et fiks ferdig undervisningsopplegg om bærekraftig matproduksjon. I hovedrollen: insekter.



smilende mann i støvler vasser i sjøen

Fossar friskt framover

16.01.2023

Han har styrt HI-skuta i eitt år. No ser vêr-nerden fram til viktige satsingar i 2023 - og eit nytt styreverv. 



Grå, kvadratisk merd sett rett ovenfra med grønt vann rundt seg.

Ekkolodd gir beskjed når oppdrettsfisken er mett

15.09.2022

Da stopper fôringen. Resultatet er null fôrspill og god vekst for fisken, viser ny studie.



Våt oppdrettsslam helles fra stor plastdunk til mindre plastboks

NASF 2022: Bruk av oppdrettsslam kan gjøre fiskeoppdrett mer bærekraftig

21.06.2022

På land bruker vi gjødselen fra dyrene. Kan vi gjøre det samme i havet?



En laks hopper opp av vannet i en merd

Rask vekst kan påvirke laksens helse

20.04.2022

For å beskytte seg trenger fisken nok antioksidanter i fôret.



Oppdrettsmerd i sjø.
kronikk

Bærekraftig sjømatproduksjon begynner med fôret

29.03.2022

Kan insekter, gjær, alger og blåskjell bli bærekraftige kilder til fiskefôr, med riktig sammensetning av næringsstoffer?



En laks hopper opp av vannet i en merd

Livet i saltvann øker laksens behov for sink

14.03.2022

Når oppdrettslaksen overføres fra ferskvann til saltvann, går den gjennom en stor fysiologisk forandring. Da trenger den mer av ett spesielt næringsstoff.



Laks hopper i oppdrettsmerd.
kronikk

Mindre omega-6 i fôret = bedre utnyttelse av omega-3 i laksen

25.10.2021

Ved å tilsette mindre omega-6 i fôret, kan oppdretterne paradoksalt nok også tilsette mindre omega-3 og produsere like frisk fisk.



Olivenblader og laks i merd

Kan ekstrakt fra olivenblader styrke laksens immunforsvar?

15.10.2021

I dag er olivenblader en stor uutnyttet biomasse fra olivenoljeindustrien. Nå skal forskere finne nye måter å bruke bladene på, som for eksempel å tilsette det i fôr til laks.



Fôrpellets i metalltrau.

Ny rapport: Lite uønskte stoff i fiskefôr

29.06.2021

I 2020 undersøkte HI 141 prøvar av fiskefôr og fôrmiddel på oppdrag for Mattilsynet. Ingen av prøvane inneheldt uønskte stoff over øvre grenseverdiar.



Laksesmolt i akvarium.
kronikk

Hvordan kan vi bli kvitt dyreforsøk og samtidig beskytte oss mot farlige kjemikalier?

09.06.2021

Kronikk i Forskersonen 31. mai: Også Norge bør få en strategi for overgangen til dyrefri testing.



Brune og svarte insektlarvar i ein boks

Kontrollerte insektfôr for «ulovleg» storfeblod

31.05.2021

Insektavl for fôrproduksjon gir spennande moglegheiter, men òg nye utfordringar for kontroll med mat- og fôrtryggleik. Forskarar har no utvikla og testa metodar for å oppdaga forbodne ingrediensar i insektfôr.



Et lite glass med lysegul veske og påklistret lapp der det står «Omega-3.»

EPA: fettsyren som er viktigere enn vi trodde

25.05.2021

Den marine omega-3-fettsyren EPA kan være viktig for laksens immunforsvar, viser en ny studie.



Gruppen som har merket over 2000 kveiter.

Hva må oppdrettskveite spise for å være sunn og frisk?

18.05.2021

I et nytt prosjekt skal HI-forskere sjekke hvilke ernæringsbehov oppdrettet kveite har, og hvilken type fôr som gjør at fisken vokser best mulig og har det bra.



Laks i merd oppdrettsanlegg

Plantevernmidler i fôret kan gi laks dårligere helse

25.03.2021

Et forsøk viste at plantevernmidler i fôret påvirket laksens lever. Det kan både gi laksen dårligere helse, og føre til at den får mindre av de gode marine fettsyrene i fileten.



Svart soldatfluelarver som har spist slam fra oppdrettsanlegg

Disse larvene har spist slam fra oppdrettsanlegg

18.03.2021

Larvene til den svarte soldatfluen er næringsrike og fungerer bra som insektmel i fôr til laks. Nå har forskere testet om larvene kan fôres opp på slam fra oppdrettsanlegg.



Laks som hopper i overflaten.

Hva skal framtidens oppdrettsfisk spise?

08.02.2021

Insekter, blåskjell, børstemark og tare er noen av kandidatene når oppdrettsnæringen og havforskerne leter etter nye, bærekraftige fôrråvarer.



To merder i Grisebukta

Slik fikk forskerne til fiskeoppdrett i Grisebukta

08.01.2021

Velg en god fiskeart, finn et egnet sted skjermet for tropiske orkaner og vips, så har du fiskeoppdrett på Cuba.



ei svart bøtte fylt med brune pellets, ei hand tek ei ause nedi fiskefôret

God kvalitet på undersøkt fiskefôr

19.10.2020

Den årlige undersøkingen av uønskede stoffer i fiskefôr viser ikke overskridelser av grenseverdier for organiske eller uorganiske miljøgifter. 




20200520 Artemia DSC 3408

Slik klekker vi «rett i koppen» til fiskeyngel

16.07.2020

Marine fiskearter er så små når de klekkes, at de er avhengige av levende fôr den første delen av livet.



HI 037773

Dårligere egg når laksen gyter om sommeren

25.06.2020

Når oppdrettslaksen gyter om sommeren i stedet for høsten, får lakseeggene lavere nivå av flere viktige næringsstoffer. 

 



HI 043386(1)

Mer mikronæringsstoffer gir friskere laks

05.05.2020

Fôr som har mer B-vitaminer og aminosyren metionin sikrer vekst og reduserer fettlagring i leveren hos laks i overgangen fra ferskvann til sjøvann. Det kan bidra til mindre dødelighet hos laksesmolten.



sjomat kollasj

Ny forsking skal gi meir, tryggare og reinare sjømat

30.03.2020

I ei ny storsatsing skal havforskarar finne ut korleis vi kan få meir mat frå fjord til fat – med tryggleik for både helse og miljø.



Spade med fiskefôr og laks

NASF: Fiskemøkk kan bli en viktig fôrråvare

02.03.2020

60 prosent av proteinene som oppdrettsfisken spiser, forsvinner ut igjen. Nå jobber forskere med hvordan de kan gjenbruke fiskemøkken.



HI 043428

Organisk mineraltilskot betre for fisk og miljø

28.10.2019

Når oppdrettslaksen får mineraltilskot i fôret i organisk form, treng han mindre mengder for å veksa seg stor og sterk. Det betyr mindre utslepp av mineral til miljøet.



Helge Skodvin

Har sjekka 133 prøver av fiskefôr og ingrediensar

05.07.2019

I den årlege fôr-undersøkinga var det ingen uønskte stoff over grensenivå, men funn av bakteriar, sprøytemidlar og muggsoppgift.