Gå til hovedinnhold

Havforskere trenger din hjelp til å få prøver av de mystiske geléballene


geleball

Dykker og undervannsfotograf Erling Svensen kom over denne geleballen i Rogaland i fjor sommer.

Fotograf: Erling Svensen

Husker du de mystiske, store geléballene som ble observert av dykkere i fjor sommer? Gjennom såkalt grasrotforskning har forskere samlet inn mer informasjon om fenomenet. Men de trenger fremdeles din hjelp.

Av Halldis Ringvold (Sea Snack Norway) og Gro I. van der Meeren (Havforskningsinstituttet)

I alt 27 geléballer på omtrent en meter i diameter ble observert fra 2001 til 2017. De fleste observasjonene ble gjort langs norskekysten, fra Nordland og sørover, men det er også gjort funn av liknende geléballer i Sverige og i Middelhavet (Kroatia, Italia, Frankrike og Malta). De er funnet fra 0,5 til 52 meters dyp, i vanntemperaturer mellom 10 og 21 ⁰C. Størrelsen varierer fra 0,3 til 2 meter i diameter, men de fleste er på omtrent én meter i diameter. Dette er dokumentert av dykkere ved hjelp av bilder og video.

Kan være akkaregg

All informasjon om slike geléballer er nå sammenfattet i en ny artikkel som er akseptert i tidsskriftet «Marine Biology Research». I artikkelen sammenliknes eggmasser fra ulike blekksprutarter verden over. Det er ikke mange land som har funnet slike store eggmasser i naturen, og de som er funnet langs norskekysten og i Middelhavet likner ikke på funn gjort andre steder. Vi spekulerer i om geléballen er laget av den tiarmete akkaren, Todarodes sagittatus, som ingen kjenner egg- eller larveutviklingen til.

Hjelp forskerne med prøver

For å kunne bekrefte hvilken art disse ballene tilhører ønsker vi svært gjerne en vevsprøve av en slik ball, slik at vi kan få sjekket DNA opp mot kjente blekksprutarter. Oppfordringen går først og fremst til dykkere. Hvis du får skåret av en bit og fraktet den til overflaten, så legg den i en brødpose, oppbevar den så kjølig som mulig under transport og frys den ned ved hjemkomst – så ordner vi med resten. En bit på størrelse med et kronestykke er tilstrekkelig for videre analyser, men får du tak i hele ballen, er det også flott.

De røde prikkene på viser hvor de store geléballene er funnet langs norske- og svenskekysten. Registreringene er gjort fra Nordland og sørover. (Kart: Halldis Ringvold / Sea Snack Norway)

En annen måte å gjøre det på er å ta med et tett glass med lokk på dykketuren. Skjær løs en liten bit av ballen, og sug den inn i glasset ved å åpne lokket så vannet trekkes inn i undertrykket som finnes der. Vi ønsker også informasjon om hvor den er funnet, størrelse, dybde og temperatur.

Sommerfenomen

Geléballene er registrert mellom april og september. I juli ble en mindre geléball funnet utenfor vestkysten av Sverige, så ting tyder på at vi kan få se flere slike geléballer langs norskekysten også i år. Selv om det nå jobbes ut fra muligheten om at det er blekksprut som er innblandet, er dette ikke bekreftet. Bare vevsprøver kan løse mysteriet.

For kontakt, send e-post til Gro van der Meeren: GroM@hi.no