Gå til hovedinnhold

Nye pengesedler: Fikk vite at silda ikke svømmer aleine


Harald Kari og Knut med 200 lapp

Havforskerne Harald Gjøsæter (t.v.) og Knut Korsbrekke er blant dem som har bidratt til den nye 200-kroneseddelen. Tidligere kommunikasjonsdirektør Kari Ø. Toft stilte HIs arkiver til disposisjon for Norges Bank.

– Hos Havforskningsinstituttet fikk vi vite at ei sild aldri svømmer aleine. Derfor er det tre sild på den nye 200-kroneseddelen, sier Trond Eklund i Norges Bank. I dag settes den nye 200-lappen i sirkulasjon.

Eklund er Norges Banks direktør for kontante betalingsmidler og prosjektleder for den nye seddelserien som har havet som tema. Den nye 100-kroneseddelen blir også tatt i bruk i dag.

Havforskningsinstituttet er en av mange faginstitusjoner som har bidratt i Norges Banks arbeid med sedlene, noe som altså førte til at det ble tre sild på den nye 200-lappen.

– På det første utkastet var det bare ei sild, men fagkunnskapen til havforskerne gjorde at vi fikk retta på det, sier Eklund.

Flere involvert

Ved Havforskningsinstituttet bidro både forskere og kommunikasjonsavdelinga til de nye sedlene.

– Vi fikk se en del utkast til sedler og ga tilbakemeldinger på dem. Forandringa fra ei til tre sild er ett av resultatene av tilbakemeldingene våre, sier havforsker Harald Gjøsæter.

Norges Bank sendte også to seddeldesignere til Bergen som gikk gjennom Havforskningsinstituttets bildearkiv og annet materiell for å finne inspirasjon til den nye seddelserien.

 

hinsiden.jpg

Morten Johansen og Arild Yttri – som designer sedler hos Norges bank – saumfarte billedarkiv og annet materiell for inspirasjon til den kommende seddelserien.

Foto: Marie Hauge