Gå til hovedinnhold

Mai

Resultat: (21)



pangasiushovedbilde

Fant farlig parasitt i oppdrettsfisk fra Vietnam

11.05.2017

Forskere ble overrasket da de fant parasitten kinesisk leverikte i oppdrettsfisken pangasius i Vietnam. Parasitten kan i verste fall forårsake alvorlig leversykdom og kreft, dersom sjømaten ikke har vært frosset eller ordentlig varmebehandlet.



Nordisk ministerråd på Austevoll

Nordiske statsministrar lærte om kveiteoppdrett

30.05.2017

Norsk kveiteoppdrett er i vekst. At det no går rette vegen, er mykje takk vere pionerforskinga som er gjort på Austevoll Forskingsstasjon over fleire tiår.



shutterstock279878456

Kan plantevernmiddel hamne i laksen?

30.05.2017

I oppdrettslaks ser ein no langt mindre av dei «gamle» miljøgiftene som dioksin og DDT, etter at ein har bytta ut fiskeolje med planteingrediensar i fôret. Kan ein likevel ha skaffa seg eit nytt problem ved at plantevernmiddel frå landbruket hamnar som restar i fiskefôr?



Harald Kari og Knut med 200 lapp

Nye pengesedler: Fikk vite at silda ikke svømmer aleine

30.05.2017

– Hos Havforskningsinstituttet fikk vi vite at ei sild aldri svømmer aleine. Derfor er det tre sild på den nye 200-kroneseddelen, sier Trond Eklund i Norges Bank. I dag settes den nye 200-lappen i sirkulasjon.



MX0B3819

Fann lite oksygen i tidlegare gruvedeponi

29.05.2017

– Vi finn så godt som null oksygen to centimeter ned i havbotnen. 30 år etter gruvedeponeringa tok slutt, er dette overraskande, seier havforskar Tina Kutti på tokt i Jøssingfjorden.



Marint søppel på Tromøya utanfor Arendal

Nytt kart viser kor søppelet flyt i land

29.05.2017

Våre forskarar har laga eit kart over kor søppel mest sannsynleg skyl opp på strendene i Hordaland. Dette kan bli eit viktig hjelpemiddel for strandryddarane.



Sildefiske utenfor Senja

Nye retningslinjer for slipping av sild og makrell fra not

29.05.2017

Lærdommen fra «Beste praksis»-prosjektet er nå summert opp i retningslinjer som beskriver en god slippemetode.



sildaveivindsennesetes44344

Ikke skadelig å spise fisk

24.05.2017

Å advare unge mot å spise feit fisk utgjør en større trussel mot folkehelsen enn miljøgiftene i den fisken som spises av den norske befolkningen, skriver forskere ved NIFES og Folkehelseinstituttet i en ny kronikk.



flatostersaveivindsennes

God status på norske skjell

24.05.2017

Én av fire flatøsters hadde kadmium over grenseverdi, men ellers var tilstanden til norske skjell god, viser den årlige overvåkningen.



Produksjonssoner

Liten risiko for dødelighet i halvparten av produksjonsområdene

23.05.2017

Det er lav risiko for dødelighet på vill laksesmolt på grunn av lakselus i syv av produksjonsområdene langs kysten, moderat risiko i fem og høy risiko for slik dødelighet i ett område.



nifeslab09senneset 1

Kvifor mister fleire oppdrettslaks synet om sommaren?

22.05.2017

Oppdrettslaks mister ofte synet om sommaren då augene blir blakka av grå stær. Dette skjer når temperaturen stig, men ein har ikkje visst nøyaktig kvifor. No har forskarar ved NIFES funne ut meir om samanhengen mellom havtemperatur og blindheit hos laksen.



Innsamling av fisk på dekk

Dr. Fridtjof Nansen er i gang

18.05.2017
Toktleder Reidar Toresen melder at den nye Dr. Fridtjof Nansen er godt i gang med sitt første tokt utenfor Nordvest-Afrika.  
 
– Vi gikk fra Casablanca om kvelden 8. mai og skal arbeide i havområdet mellom Marokko og Kanariøyene fram til 7. juni, forteller Toresen. – I løpet av 2017 er målet er å dekke hele vestkysten av Afrika, fra Casablanca til Cape Town, legger han til. 


Laksesmolt

Ny kunnskap om virusinfeksjoner i vill laksefisk

15.05.2017

Helseovervåking av vill laksefisk viser at gjellepoxvirus er utbredt hos vill kjønnsmoden laks. Videre ble piscine orthoreovirus (PRV), men ikke salmonid alfavirus (SAV), påvist hos utvandrende laksesmolt fra Osterfjordbassenget.

No image

Rekordmange ettåringer gir høyt tobisråd

15.05.2017

2016-årsklassen av tobis er den største som er observert siden tobistoktet startet i 2005.I tillegg har bestanden relativt mange treåringer. Havforskningsinstituttet råder derfor til at årets tobiskvote kan økes med 70 000 tonn, noe som tilsier en totalkvote på 120 000 tonn.



mx0b3708

Vil fusjonere Havforskningsinstituttet og NIFES

11.05.2017

I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen å slå sammen Havforskningsinstituttet (HI) og NIFES – Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.

No image

Fisken i Nordsjøen har flytta mot nordaust

09.05.2017

– Fiskemengda i Nordsjøen har minka jamt og trutt dei siste femti åra. Samstundes har dei lokale fiskebestandane flytta seg nord og austover. Det har også komme inn nye artar, seier havforskar Svein Sundby.  Alt dette har ført til at ein aukande del av dei kommersielle fiskeslaga no held til i den norske delen av Nordsjøen.



Bilde av en stim med oppdrettslaks.

Lakselus og rømt fisk er de største miljøutfordringene

09.05.2017

Lakselus og rømt fisk er fremdeles de største miljøutfordringene for oppdrettsnæringen. Det kommer fram i Havforskningsinstituttet sin årlige risikorapport for norsk fiskeoppdrett.



Smolt med lakselus

Aukar overvakinga av lakselus kraftig

08.05.2017

Innsatsen på overvaking av lakselus er i år auka kraftig og er den mest omfattande nokon gong. Målet er å få endå betre tal på kor stort smittepress utvandrande laksesmolt vert utsett for og dermed kunne gje betre råd til forvaltinga.



shutterstock556711594

Nok marine feittsyrer i fiskefattige Nepal

04.05.2017

Bhaktapur ligg nesten 100 mil frå nærmaste hav. Likevel har nepalarane godt med marine feittsyrer i blodet. Årsakene er eit mysterium for forskarane.



Illustrasjonsfoto av elv.

Flere elver med mye rømt oppdrettslaks

02.05.2017

24 av 196 elver som ble undersøkt i fjor ble vurdert til å ha høyt innslag av rømt oppdrettslaks. Resultatet fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt oppdrettslaks viser at det var noen flere elver med høyt innslag av oppdrettsfisk i fjor enn i 2015. Denne økningen skyldes delvis rapporterte rømningsepisoder i enkelte regioner.



Statsminister Erna Solberg

Folgefonnsenteret er opna

02.05.2017

Naturen spela på lag då det var offisiell opning av det nye Folgefonnsenteret på kaien i Rosendal. Fjell, fonn og fjord viste seg frå si beste side – så er også desse naturtypane og korleis vatnet reiser mellom dei eit av dei bærande elementa i utstillinga.