Hopp til hovedteksten
Leatherback turtles (Caretta caretta)
Foto: Sarah Ann Bruck, IMR
Utskriftsvennlig versjon

Første etappe

Den offisielle starten for årets forskningstokt med Dr. Fridtjof Nansen ble markert med en storslagen mottakelse i Durban. Tema var regionale og internasjonale fiskerier, og hvor viktig tverrfaglig forskning og partnerskap er på tvers av landegrenser for å takle presserende utfordringer som marin forurensning og klimaendringer. 

Tekst og bilder: Sarah Bruck
 
Mange prominente gjester deltok, blant andre minister for jordbruk, fiskeri og skogbruk, Senzeni Zokwana, og Norges ambassadør til Sør-Afrika, Trine Skymoen. Gjestene fikk en innholdsrik omvisning på det teknologisk avanserte forskningsskipet av toktleder Kathrine Michalsen. Så var det pressekonferanse for et entusiastisk lokalt pressekorps. Den resulterte i mange gode oppslag i sør-afrikansk presse.
 

Havskilpadder

De viktigste og mest spesielle gjestene om bord denne dagen var likevel kanskje fem unge glattkarett havskilpadder (Caretta caretta) som tilhører en sterkt utrydningstruet art. Skilpaddene ble funnet strandet for 18 måneder siden, og har siden vært i rehabilitering hos uShaka Sea World i Durban. Skilpaddene ble nå regnet som sterke nok til å bli sluppet tilbake til havet, og fordi forskningstoktets første transekt er planlagt i et område egnet for skilpadde-slipp, fikk forskningsteamet om bord ansvaret for å gi dyrene friheten tilbake.
 
Etter 15 timers steaming nådde vi slipp-punktet, og med forskningsteam og mannskap til stede ble skilpaddene en etter en senket i en kurv fra tråldekket. Tilbake i sitt naturlige element, svømte de raskt ned i dypet og forsvant i det store blå. 
 
Turtle release
Foto: Sarah Ann Bruck, IMR
 
Med dagens viktigste jobb unnagjort, satte vi i gang å samle multidisiplinære data for å bedre forståelsen av det biologiske mangfoldet og de oseanografiske forholdene i det marine miljøet - hvor disse fantastiske dyrene nå forhåpentligvis skal leve et godt og langt liv!