Hopp til hovedteksten
electrona370.jpg
Utskriftsvennlig versjon

Utvalg fra fiskefangsten

Vinden gjør fortsatt arbeidet vanskelig. Vi mister en del forskningsstasjoner på veien, men har allerede kommet over mange spennende skapninger som vi ikke har i våre hjemlige farvann. Her er et utvalg noen av de artene som er hentet opp av havet.

Vi har hoppet over nok en stasjon på grunn av været. Selv om det er høye bølger og mye sjø, så oppfører båten seg svært godt i sjøen. Det gynger, men selv ikke den ferskeste toktdeltaker er blitt syk.

Merete Kvalsund og Jaime Alvarez har laget denne oversikten over noen av fiskene vi har fanget så langt på toktet. Når bare latinske navn er oppgitt, så er det fordi arten ikke har noe norsk navn.


Bildet over: Electrona antarctica
Dette er en liten fisk på fire–fem centimeter som produserer sitt eget lys. De små prikkene er faktisk lysorganer. Fisken har tre lysorgan formet som triangel bak gjellelokk/brystfinne, hvor de to fremste lysorganene ligger nær hverandre. Den har to lysorgan bak på halefinnen.

Denne arten tilhører familien Myctophidae som heter lysprikkfisk på norsk. Dette er en tallrik familie som finnes i alle havområder, i Antarktis så vel som i Arktis. Nesten alle lever pelagisk (oppe i vannmassene), og du finner dem fra overflaten til flere tusen meters dyp. Lysorganene brukes til å tiltrekke bytte, og fiskene i denne familien kommer opp mot overflaten om natten for å spise blant annet krill.

Isfisker (Channichthyidae)

Antarktiske fisk har utviklet ekstreme tilpasninger til vannet, som holder en temperatur på nær frysepunktet som er -1,9 for saltvann. Isfiskene er en stor gruppe som vi bare finner i Antarktis. Det viktigste kjennetegnet er at de ikke har hemoglobin i blodet, så gjellene er nesten hvite. Men de overlever siden det antarktiske vannet er rikt på oksygen.

Eksempler:

pseudoch-georgianus-370.jpg
Pseudochaenichthys georgianus (Crocodile dragon fish)


Isfisk370.jpg
Champsocephalus gunnari (Makrellisfisk)
 
Etter å ha avsluttet en forskningsstasjon en natt, lagde vi masse god nattmat og smakte på en del av fisken vi hadde fanget. De fleste i smakspanelet syntes ”Painted rock cod” smakte best.

Lepidonotothen-larseni370.jpg
Lepidonotothen larseni (Painted rock cod)

 

Idiacanthus-atlanticus1a370.jpg
Idiacanthus atlanticus

Denne arten tilhører familien Stomiidae (Scaly dragonfish). Felles for disse små dragefiskene er at de har en lang skjeggtråd med et lysorgan i enden. Dette lysorganet bruker de til å tiltrekke seg bytte.


argyropelecus-hemigymnus1a3.jpg
Argyropelecus hemigymnus (Flekket perlemorsfisk)

Denne arten har en sammentrykt kropp med øksefasong og flere lysorganer. Den tilhører familien Sternoptychidae.


Unknown_stnr-370.jpg
Ukjent 1
Denne hadde vi gående i et akvarium et par dager og jobber fortsatt med navnet på ham. Han heter foreløpig "Aquarium antarctic
us".
 

Merete-og-Jaime130.jpg

Merete Kvalsund (tekst)
Jaime Alvarez (foto)
begge fiskeribiologer ved Havforskningsinstituttet

 

Les mer

om havområdet på temasidene om Antarktis.